През 2019 г. една трета от населението на ЕС (33%) заявява, че не консумира всекидневно никакви плодове или зеленчуци. А само 12 на сто консумират препоръчаните 5 порции или повече на ден, сочат публикувани днес данни на статистическата служба „Евростат“.

Сред страните членки за най-висок дял по прием на 5 порции (1 порция = 80 грама) се съобщава в Ирландия (33% от населението). Следва Нидерландия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).

На опашката по консумация на плодове и зеленчуци са Румъния, в която едва 2% от населението ядат поне по 5 порции на ден, следвана от България и Словения с по 5 на сто от жителите.

Сред държавите-членки на ЕС, най-високият дневен прием от 5 или повече порции е отчетен в Ирландия (33% от населението), Холандия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).

Най-нисък дневен прием е установен в Румъния, където само 2% от населението яде поне 5 порции плодове и зеленчуци, следвана от България и Словения (и двете по 5%) и Австрия (6%).

Евростат

Ежедневният прием на плодове и зеленчуци при жените е по-висок от този на мъжете: средно 58% от жените съобщават, че ядат 1 до 4 порции в сравнение с 51% при мъжете. Същото важи и за дневен прием от 5 или повече порции (15% срещу 10%).

Проучването също така показа, че повече мъже, отколкото жени съобщават, че са пропуснали напълно приема на плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).