ЕС изключи 7 руски банки от системата SWIFT и забрани продажбата, доставката и износа за Русия на банкноти, деноминирани в евро, както и инвестирането в проекти, финансирани съвместно с Руския фонд за преки инвестиции. 

ЕС въведе допълнителни ограничителни мерки с оглед на непредизвиканата и неоправдана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, пише EU Reporter.

ЕС забранява:

Предоставянето на специализирани услуги за финансови съобщения, които се използват за обмен на финансови данни (SWIFT), на Банка „Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, Банка „Россия“, „Совкомбанк“, „Внешекономбанк“ (VEB) и „ТБ банк“. Тази забрана ще влезе в сила на десетия ден след публикуването в Официалния бюлетин на ЕС и ще се прилага за всяко юридическо лице, образувание или орган, установен в Русия, чиито права на собственост пряко или косвено се притежават в размер повече от 50% от горепосочените банки.

Инвестирането или участието по друг начина в бъдещи проекти, съфинансирани от Руския фонд за директни инвестиции.

Продажбата, доставянето, прехвърлянето или изнасяте на евро банкноти в Русия или на всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия, включително правителството и Централната банка на Русия, или за използване в Русия.

В същото време е разрешено личното използване на евробанкноти от пристигащи в Русия физически лица, както и от дипломатически мисии и международни организации, които имат правен имунитет, пише ТАСС.

Днешните решения допълват пакета от мерки, обявен от върховния представител по външната политика Жозеп Борел след видеоконференцията на министрите на външните работи на ЕС на 27 февруари.

Всичко за войната в Украйна – четете тук