Газпром е на път да направи най-голямата услуга на България за последните десетилетия като доброволно ни освободи от нашата зависимост от руски газ.

С това ще освободи и страховитото му лоби у нас от ангажименти и неговата агентурна корупционна роля.

С това ще освободи и някои партии, особено БСП, а и топ политици от опорката да се снишаваме да не ни накажат.

С това ще разобличи веднъж завинаги абсурдния Балкански, но Турски, а всъщност Руски поток, който хем преминава България, хем е построен с наши пари, хем по него няма газ за нас, а за приятелите на Путин – Вучич и Орбан.

И всичко това – за наш късмет – се случва в края на отоплителния сезон и два месеца преди старта на ноторния газов интерконектор с Гърция.

Достойният отговор е немедленно нашият парламент да разреши официално българската държава да ДАРИ оръжие на Украйна.

И най-после да накара ретроградните политически глави у нас или поне техния електорат веднъж завинаги да разберат, че с Русия, а и с всяка авторитарна държава се преговаря само от позиция на силата. А когато я нямаш – търсиш начин да я придобиеш чрез съюзници, каквито България слава Богу има, но не използва – пак за да не дразни повелителя от Изток и да не пречи на корупционния му бизнес у нас.

Гледам как министър от БСП се гърчи по ТВ пак да не каже, че Путин е агресор, защото … зависело. Как не трябвало да се дава оръжие, а да се търсят преговори. И (нарочно) пропускайки, че преговорите, когато едната страна няма оръжие са точно както между вълка и агнето. Че най-бързият мир – любимата спекулация на БСП – е Кремъл да ни стане съсед – само съсед…засега.

А самите руснаци уважават само твърдите и достойните противници, затова към нашите политици – с малки изключения- винаги са се отнасяли с презрение като незначителни, малки, корумпирани техни слуги. Неслучайно, най-често това отношение сме го виждали заради Първановия троен шлем – който се оказа комбинация от три пръста за Русия, въпреки положените неимоверни верноподанически усилия в епохата на неговия изпълнител – най-видния “Атлантик” ББ.

Защо го няма това руско отношение към Балтика и Полша? Балтика сама отказа вече руския газ, а Полша каза твърдо не на новите газови условия. Само ние приемаме едностранната промяна на договора и търсим “варианти” – пак сами.

Още древните гърци са го формулирали – искаш ли мир – готви се за война. А Чърчил – че който избира позорния мир пред войната – печели и позора, и войната.

Текстът е от Фейсбук профила на Евгений Кънев

предишна статия„Манчестър Сити” победи „Реал Мадрид” с 4:3
следваща статияВалежи, значителна облачност и гръмотевици ни очакват днес