ЦРУ

ЦРУ е разработвало през 1977г. българския политемигрант Димитър Димитров, тъй като той разправял, че знае кой е убил президента Джон Кенеди, предаде Си Ен Ен, цитирано от в. „Телеграф“.

Това става ясно от документ, разсекретен вчера от Националния архив на САЩ. Той е част от поредната порция от над 13 000 документа, свързани с разследването на убийството на Кенеди, извършено на 22.11.1963 година в Далас.

Документът е изготвен от А. Р. Синкуергана от Службата на главния правен съветник на ЦРУ във връзка с преразглеждането на програмата АРТИШОК за контрол на съзнанието. В него се изтъква, че Димитров, с псевдоним Кели, е бил хвърлен в затвор в Гърция през 1950-1951г., тъй като от шпионската агенция се опасявали, че той можело да приеме предложение на френското разузнаване.

Синкуергана не пояснява защо българинът е бил толкова интересен за тайните служби. От други източници обаче става ясно, че Димитров е бил водещ редактор в екипа на радио „Горянин“, което  излъчвало от контролирана от ЦРУ радиостанция край Атина пропагандни предавания, насочени към комунистическа България.

След 6 месеца в затвора, той бил откаран в Панама, където бил представен за психопат и бил изолиран в американска военна болница за няколко месеца. Поради престоя му в гръцкия затвор и американската военна болница Димитров се настроил враждебно спрямо САЩ и разузнаването.

От ЦРУ обмисляли да му приложат подхода АРТИШОК – т.е да го обработят с психотропни вещества, за да го настроят положително към агенцията. Твърденията дали това се е случило са противоречиви. Димитров отново попаднал в полезрението на тайните служби, след като се опитал да разкаже историята за задържането си пред сп. „Парейд“ през 1961г.

Представител на списанието обаче се свързал с помощник на шефа на ЦРУ, за да провери информацията. С оглед на това, че през 1977г. българинът бил „все още жив“ и продължавал да отправя твърдения за убийството на Кенеди, Синкуеграна предлага на началниците са да предприемат действията, които сметнат за необходими.

Изчезването на нашенеца се свързва с факта, че той е разговарял с холандският телевизионен журналист Вилем Олтманс. На 8.09 въпросният заявява, че има нов източник за убийството на Кенеди, а именно – Димитров. Смята се, че българинът се покрил след като името му било споменато публично. Бивши служители на ЦРУ обаче признавали на 4 очи, че Димитров бил убит и тялото му никога няма да бъде намерено.

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияВръчват наградите на MTV тази вечер в Лондон
следваща статияDisney ще снима още три филма от „Междузвездни войни“