Chepiga
Руслан Боширов или полковник Анатолий Чепига

Според сайта за журналистически разследвания „Bellingcat “ истинската идентичност на единия от заподозрените за нападението с „Новичок“ срещу Сергей и Юлия Скрипал руснаци е разкрита. Той се оказа награждаван офицер от ГРУ. Заподозреният бе идентифициран като полковник Анатолий Чепига, награждаван с орден „Герой на Русия“ – най-високото руско държавно отличие. По-долу предлагаме подробности от журналистическото разследване на колегите от „Bellingcat “ /със съкращения/:

… Bellingcat  започна търсенето, разполагайки само с две снимки на заподозрените лица и техните фалшиви самоличности. Първоначално опитахме реверсивно търсене в данни с изображения посредством няколко достъпни онлайн инструмента, но не бяха открити съответствия. Нямаше и телефонни номера на името „Руслан Боширов“ в нито една от базите данни, достъпни за реверсивно търсене, до които Bellingcat  се добра.

След като опитахме тези първоначални линии на търсене, заедно с „Инсайдър“ подходихме дедуктивно. Прието бе допускането, че двамата са били офицери от ГРУ, фокусирани върху тайни операции в Западна Европа. Като знаехме приблизителната им възраст, потърсихме контакт с бивши руски военни офицери, за да си изясним какви специализирани школи осигуряват съответната подготовка.

Един от източниците предположи, че школата с репутация на даваща най-добра езикова подготовка и тренинг за операции в чужбина от началото на века /времето, по което заподозрените би трябвало да са се обучавали/ е Далекоизточната общовойскова командна академия. Предполагаемата година на завършване на двамата бе 2001 – 2003.

Търсихме в множеството годишници с фотоси и галерии от срещи на випускници на класовете от 2001-2003 година, но не открихме точно съвпадение с някой от заподозрените. Имаше няколко вероятни, но не сигурни, прилики с лицето „Боширов“. Една от тях е на групова фотография от 2018 година в статия за историята на Академията. До фотографията на завършили възпитаници на Академията, изпратени в Чечня, имаше текст, който се отнасяше за „7 завършили училището, които са наградени с орден „Герой на Русия“.

Разследващите не твърдят, че човекът горе вдясно е Чепига, въпреки известната прилика. Снимката е приложена за онагледяване на хода на разследването.

По време на проверката на възможната самоличност на човека горе вдясно пуснахме онлайн търсене на ДВОКУ /съкращението на Дальневосточное высшее общевойсковое командное училище/, „Чечня“ и „Герой на Руската федерация“. Това търсене ни отведе към сайта „Съюз на доброволците“, който описа един определен човек – майор Анатолий Чепига – като свързан с трите теми на търсенето.

Онлайн търсенето в „Гугъл“ и 2 руски търсачки не откри изображения или съдържание в социалните медии относно полковник Анатолий Чепига или някой с това име, свързан с военните. Това изглеждаше изключително необичайно, като се има предивид, че става дума за човек, награден с най-високото държавно отличие.

Впоследствие разследващият екип претърси изтекли онлайн руски бази данни за отпратки към Чепига. Голям брой изтекли остатъчни и/или телефонни бази данни от различни руски градове и региони са достъпни свободно като торенти в интернет. Данните в тези бази варират във времето от 2000 до 2014 година.

Екипът откри Анатолий Чепига на две места и времеви периоди: през 2003 в Хабаровск и през 2012 в Москва.

В данните от 2003 година някой си Анатолий Владимирович Чепига е регистриран с телефонен номер и адрес, описани само като “в/ч 20662“, руското съкращение за „военна част 20 662. Въпросният индекс 20 662 е номерът, с който Министерството на отбраната обозначава частта от „Спецназ“ на 14-а бригада на ГРУ в Хабаровск.

„Bellingcat“ прие хипотезата, че става дума за същия полковник Анатолий Чепига, описан в публикацията като „Герой на Руската федерация“.

В базата данни от 2012 година човек със същото име е записан като пребиваващ в Москва. Той е бил роден на 5 април 1979 година.

Като използва рождената дата, адреса и имената на членовете на семейството, „Bellingcat“ проведе търсене онлайн за този човек в социалните мрежи до изчерпване на резултатите. Друг човек със същото име и година на раждане, но различна точна дата на раждане, бе идентифициран като бизнесмен, който не е свързан с името „Боширов“. Рождената година /1979/ на „кандидата“ от базата данни бе с една година по-късна от тази в документите от прикритието на „Боширов“, но тя все пак съответстваше на годината на завършването на военната академия – 2001.

Екипът прие хипотезата, че човекът от базите данни от 2003 и 2012 година е един и същ, и всъщност е полковник Чепига, Герой на Руската федерация.

За да се установи, че всъщност това е „Боширов“, имахме нужда от фотография. Снимка на Чепига не присъстваше никъде, нямаше го дори на фотосите и видеата с друг възпитаник на Академията, Александър Попов, награден с най-високото отличие едновременно с Чепига. Това изглеждаше много странно. Пълната липса на изображения, съдържащи образа на този човек, предполага, че той може би е агент на тайните служби.

За да се потвърди хипотезата, че Чепига е заподозреният за отравянето на Скрипал „Боширов“, „Bellingcat“ и „Инсайдър“ се сдобиха с извадки от паспортния файл на Анатолий Владимирович Чепига – човекът, роден на 5 април 1979 – от два независими източника с достъп до базите данни отпреди 2014 година.

Паспортният файл съдържаше фотография от около 2003 година, когато паспортът е получен, която много силно прилича на по-млад „Боширов“ от паспортните снимки, публикувани от британската полиция, и с още по-видима прилика със снимката от паспорта на измислената самоличност.

Ляво: паспортната снимка на Чепига от 2003 година. В средата: паспортната снимка на Руслан Боширов от 2009 година. Дясно: снимката на Руслан Боширов, публикувана от британската полиция

 

Апликационният формуляр на паспортното досие посочва местопребиваването на Чепига през 2003 година като „Военна част 20 662, Хабаровск“, потвърждавайки, че това наистина е лицето, идентифицирано в базата данни от 2003 година. Родното място на този човек е посочено като „село Николаевка“, още по-силно свързвайки въпросната личност с Героя на Руската федерация, носещ същото име.

Като се опря на масива от информационни източници, с които направи справки – всички от които са независими един от друг и идват от различни времеви периоди – „Bellingcat“ е в състояние да направи заключението, че лицето, идентифицирано от британските власти като „Руслан Боширов“ всъщност е полковник Анатолий Владимирович Чепига, заслужил старши офицер от руското военно разузнаване, награден с най-високото държавно отличие в края на 2014 година.

Това откритие ясно противоречи на заявленията на този човек, направени пред Руската държавна телевизия, както и на уверенията на президента Владими Путин, че той е просто цивилен на име Руслан Боширов. Тези разобличени като неверни твърдения хвърлят сянка и върху другите уверения на този човек, както и на руското правителство, и съответстват на тезата на властите на Обединеното кралство, че тази личност:

1/ е била съучастник в отравянето на Скрипал;

2/ е действала по заповед на високите властови кръгове в управлението на Русия.

„Bellingcat“ потърси коментар за разкритията от бивш руски офицер с ранг близък до този на Чепига. Източникът, който поиска да остане анонимен, изрази учудване, че поне единият от участвалите в атентата в Солзбъри агенти е с ранг полковник, а още по-голяма изненада за него бе, че заподозреният е бил награждаван с най-високото отличие. По думите на източника операция от този вид обикновено се провеждала от оперативни работници с по-нисък ранг, най-много капитан. Според него изпращането на полева задача на толкова високопоставен агент означава, че „работата е била заповядана от най-високо ниво“.

предишна статия5 полезни причини да ставате по-рано сутрин, за които не подозирате
следваща статияБрад Пит не съжалявал за развода с Анджелина Джоли, животът им бил „ад“