Начало Любопитно BBC 100 women: 8 неща, които не знаехте, че са изобретени от...

BBC 100 women: 8 неща, които не знаехте, че са изобретени от жени

3262

Помолен да назовете важни изобретатели, може би ще започнете с Томас Едисон, Александър Греъм Бел или Леонардо да Винчи.

Но какво да кажем за Мери Андерсън? Или Ан Цукамото?

Може да не знаете имената им, но те са само две от жените изобретателки на  ежедневни предмети, които използваме и на редица научните иновации.

Представяме ви  девет изобретения, които не бихме имали, ако не бяха привлекателните жени – изобретателки.

1.Компютърен софтуер – Грейс Хопър

След като се присъединява към американския флот по време на Втората световна война, контраадмирал Грейс Хопър е била назначена да работи на нов компютър, наречен Марк 1. Не след дълго тя заема място в челните редици на компютърното програмиране през 50-те години.

bbc100 - 1

Тя стои зад компилатора, който може да преведе инструкциите в кода, които компютрите могат да четат, да направят програмирането по-бързо и в крайна сметка да революционизират начина, по който компютрите работят. Тя продължава да работи с компютри, докато не  се оттегля от флота като най-старият служител на служба, на 79 години.

2. Номер на повикване и чакащо повикване – д-р Шърли Ан Джаксън

Д-р Шърли Ан Джаксън е американски теоретичен физик, чиито изследвания от 70-те години на миналия век са отговорни за идентификацията на повикващия и чакащото повикване.

Нейните пробиви в областта на съобщенията позволиха на други да измислят преносими факсове, оптични кабели и слънчеви клетки.

bbc 100 - 2

Тя е първата афро-американка, която получава докторска степен от Технологичния институт в Масачузетс и първата афро-американка, която води водещ университет за изследвания.

3. Чистачката на предното стъкло – Мери Андерсън

През зимния ден от 1903г. Мери Андерсън посещава Ню Йорк, когато забелязва, че шофьорът й е принуден да отвори прозореца си, за да изчисти снега от предното си стъкло.

Всеки път, когато прозорецът се отварял, пътниците в колата измръзвали.

Така Андерсън започва да търси решение – гумено острие, което може да се задвижва от колата. Още през същата година изобретението й е удостоено с патент. Но изобретението се оказа неуспешно за автомобилните компании, които тогава са вярвали, че движещите се чистачки ще разсейват шофьорите.

Андерсън никога не се възползва от своето изобретение, дори когато чистачките станаха стандартни за автомобилите.

4. Съдомиялна машина – Джоузефин Кохранен

Често занимаваща се с развлечения, Кохранен искаше машина, която да измива чиниите по-бързо от нейните слуги, като в същото време да  няма шанс да ги счупи.

bbc100 - 5

Така тя създава машина, която е първата автоматична съдомиялна машина, която използва водното налягане. Кохранен патентова изобретението си през 1886г. и открива дори собствена производствена фабрика.

5. Система за домашна охрана – Мари Ван Бритън Браун

Медицинската сестра Мари Ван Бритън Браун, която често е била вкъщи сама, решила да направи така, че да  се чувства по-сигурна. Заедно със съпруга си Алберт, Ван Бритън Браун разработва първата система за домашна охрана в отговор на нарастващите нива на престъпност и бавните полицейски реакции от 60-те години на миналия век.

bbc 100 - 6

Устройството е било сложно, като камерата се задвижвала от мотор, който се е движел нагоре и надолу по вратата, за да гледа през шпионка

6. Изолиране на стволови клетки – Ан Цукамото

Изолаторът на стволови клетки, който е ключов за авангардните ракови изследвания, е изобретен от Ан Цукамото. Тя е единият от двамата учени, получили патент за процеса през 199 г. Работата на Цукамото е довела до големи постижения в разбирането на кръвните системи на раковите пациенти, което може да доведе до лечение на болестта. В момента Цукамото провежда допълнителни проучвания за растежа на стволови клетки и е съпредседател на повече от седем други изобретения.

7. Кевлар – Стефани Куолек

Кевларът е органичен полимер, пара-арамидно влакно, устойчиво на влага и гниене. През 1966г. Стефани Куолек получава лиценза за производството му. Влакната от този материал имат поразителни якостни качества. Проба от кевлар е до 5 пъти по-здрава от проба от стомана със същото тегло. Издържа на температура до 450 °С, като над тази температура сублимира. Тези качества го правят незаменим в производството на бронирани жилетки, работни облекла, подложки за дискови спирачки, топлоизолации и фитили за факли, както и в производството на автомобили и на военната техника.

8. Монополи – Елизабет Магия

Човек на име Чарлз Дароу често получава почести, за дето е създадал най-популярната игра в историята, но правилата всъщност са изобретени от Елизабет Магия. Магия искаше да демонстрира проблемите с капитализма с иновативна игра, в която играчите търгуваха с фалшиви пари и имущество. Дизайнът й, който тя патентова през 1904г., се нарича „Играта на наемодателя”.

Играта на монополи, която познаваме днес, беше публикувана през 1935г. от братята Паркър, които откриха, че Дароу не е единственият създател и за $500 (£ 385) купиха патента на Магия и монополизираха играта.

За още любопитни факти следете нашата ФЕЙСБУК страница – ДЕБАТИ 

предишна статияУмира ли българският език?
следваща статияОтбелязваме празника на София