Лас Палмас

Лидерът в Примера Барселона регистрира седма поредна победа след домакинско 3:0 над Лас Палмас в мач, игран пред празните трибуните на „Камп Ноу“ и минал под знака на референдума за независимост на Каталуня. След много слабо първо полувреме синьо-червените се надигнаха след почивката и извоюваха поредни три точки след голове на Серхио Бускетс (49) и Лионел Меси (70 и 77). Така лос кулес запазват убедителната си преднина преди паузата за националните отбори.

Класиране Ла Лига

От каталунския клуб поискаха срещата да се отложи заради безредиците в каталунската столица, но Испанската федерация категорично отказа. Провеждащият се там референдум за отцепване на Каталуня от Испания разбуни духовете в Барселона и доведе до над 700 ранени.

До последно не се знаеше дали ще има мач. След като Испанската федерация отказа да отложи мача и заплаши клуба със санкция, второто предложение на синьо-червените двубоят да се играе без публика беше прието. Хиляди фенове останаха пред затворените врати на стадиона и мачът беше лишен от емоции по трибуните.

Барселона Лас Палмас

Ернесто Валверде избра титулярна единайсеторка без Андрес Иниеста и Иван Ракитич. Алейш Видал получи шанс в атака до Лионел Меси и Луис Суарес. Новият наставник на канарския тим Пако Айестаран избра схема 4-2-3-1 с централен нападател Джонатан Калери.

Мачът започна на ниски обороти и с леко домакинско преимущество. В петата минута Сержи Роберто задържа по-дълго топката, преодоля няколко съперници, влезе навътре и стреля с по-слабия си ляв крак – Леандро Чичисола улови. В 21-ата Меси завъртя топката над стената при фаул, вратарят плонжира и изби коварната топка, а Луис Суарес беше блокиран за добавка. Минута по-късно Денис Суарес изскочи сам срещу вратаря, но беше затворен добре от стража.

Барселона Лас Палмас

Гостите от Канарските острови действаха нахакано и създадоха немалко опасности в средата на първата част. Освен това те владееха топката доста често и притесняваха именития си опонент. В 25-ата Оусама стреля от дистанция, но Марк-Андре тер Стеген улови сигурно. Минута по-късно Хавиер Масчерано загуби равновесие, Джонатан Калери влезе в наказателното поле, където беше затворен от Серхио Бускетс. В 28-ата Алберто Акуилани пусна прекрасен пас към Оусама, който извади топката пред малкото наказателно поле, но Сержи Роберто се пребори за първа топка.

В 33-ата Сержи Роберто центрира отдясно към Паулиньо, бразилецът стреля с глава, насочвайки малко встрани от гредата в аут. Видимо липсваше настроение в играта на домакините. Те често предоставяха топката на противника и рядко доближаваха вратата на жълтите. В 41-ата минута Луис Суарес добре замахна в наказателното поле, но така и не намери пролука за шут.

В 43-ата гредата спаси Барса. Тана изведе Оусама, който центрира по земя за Калери, нападателят стреля моментално и уцели близката греда, а в случая Тер Стеген беше безпомощен да реагира. Като цяло каталунците трябваше да са щастливи, че полувремето завърши без гол. Статистиката за първата част показа, че играчите на Пако Айестаран са владели по-често топката и са регистрирали повече подавания.

Барселона Лас Палмас

На почивката Валверде реагира с пускането на Андрес Иниеста и Иван Ракитич. Лос кулес стартираха устремно, за да заличат сивото си представяне от първото полувреме. В 47-ата минута Лео Меси завъртя топката над стената, но Чичисола имаше време да избие. Минута по-късно Ракитич пробва прехвърлящ удар и затрудни стража, който изби над гредата. При последвалия корнер Бускетс беше изпуснат и реализира с глава на първа греда – 1:0.

Барселона Лас Палмас

Почти веднага след гола Меси нахлу с топка в наказателното поле, стреля фалцово, ала в обсега на вратаря. При последвалата контра Оусама Танане пресече пеналта и шутира силно по диагонала – на около метър извън целта. В 51-ата каталунците хванаха съперника си на контра, Луис Суарес се устреми фронтално срещу вратаря, реши да го финтира и избра да падне. Съдията правилно извади картон за симулация. В 56-ата №9 на Барса запази топката в наказателното поле и центрира към дузпата, където непокритият Меси стреля с глава, пращайки кълбото встрани.

В 65-ата Лео избра индивидуална игра и шутира там, където беше вратарят. В 70-ата Ла Пулга изпусна страхотна възможност за гол, а в рамките на същата минута успя да реализира. Първо, шутира мощно по диагонала и топката профуча много близо до далечната греда. След последвалия корнер лос кулес развиха нова акция, Денис Суарес хитро изведе Меси, който сам срещу вратаря направи финт и след това спокойно реализира на празна врата – 2:0. След гола привърженик някак успя да нахлуе на терена и за кратко да прикове вниманието към себе си.

Барселона Лас Палмас

В 77-ата резултатът стана класически след ново попадение на майстора от Росарио. Луис Суарес изведе Лео сам срещу вратаря, като този път аржентинецът реши да стреля и намери пролука отблизо – 3:0. В 85-ата Танане получи поредна възможност в наказателното поле, но пак стреля неточно.

Като цяло Барселона изпълни задачата си и отметна ценни три точки, за да продължи отличния си ход в Ла Лига. Лошата новина за лос блаугранас е свързана с капитана Иниеста, който напусна принудително терена в края на мача.

Барселона Лас Палмас

Наставникът на Барселона Ернесто Валверде не остана безучастен към безредиците в Каталуня във връзка с референдума за независимост. Той призна, че за отбора е било много неприятно да играе пред празни трибуни, а мислите на футболистите по време на двубоя с Лас Палмас са били другаде.

Ернесто Валверде

“Беше ни трудно да играем при тези обстоятелства. До последно не знаехме дали ще излезем на терена. Клубът се опита да отмени мача, но това не можа да стане.

Барселона на всяка цена искаше да направи някакъв жест във връзка със случващото се в Каталуня.Ситуацията беше сложна, защото трябваше да играем в деликатен момент и без феновете си. Това не е нормално.

Празният “Камп Ноу” е тъжна гледка. Надявам се с победата поне малко да сме зарадвали всички хора, които представляваме”, заяви Валверде.

“Никой не живее в иглу. Футболистите имат достъп до социалните мрежи и знаят какво се случва около тях”, добави треньорът на Барса.

Централният бранител на Барселона Жерард Пике беше централна фигура след мача на синьо-червените с Лас Палмас. Като главен радетел за свободата на каталунското изразяване защитникът беше заобиколен от десетки журналисти и той не скри емоциите си, които бликнаха под формата на сълзи по време на изказването му.

Барселона Лас Палмас

“Шефовете се опитаха да отложат мача, но не беше възможно. Беше много тежко да играем след всичко случило се. Беше много тежък ден. Семейства, деца, дядовци искаха да гласуват, но полицията… снимките говорят сами. Действията бяха видяни от целия свят и мисля, че ще има последствия”, сподели номер 3 относно насилието по улиците на Барселона, довело до над 700 ранени.

“Професионалната лига и Лас Палмас искаха мачът да се играе и ние взехме решение да се играе. Моето мнение не е толкова важно. Мога да разбера отлично защо някои фенове на Барса не искаха да играем. Когато се гласува, може да се гласува “да”, “не” или “въздържал се”, но се гласува. В тази страна дълги години по време на Франко не е могло да се гласува. Аз съм и се чувствам каталунец и съм много горд с всички каталунци”, надъхано каза той.

“Мисля, че мога да продължа да играя за националния отбор. Моята лична карта е испанска и винаги ще давам максимума. Ако обаче треньорът или федерацията решат, че съм проблем, ще си тръгна от националния”, потвърди каталунският футболист.

Пике “захапа” и премиера на Испания Мариано Рахой: “Мисля, че имаме премиер, който използва своите медии, за да лъже. Той има нивото, което има. Тръгнал е да покорява света без дори да знае английски”, каза още емоционалният Пике.


За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.

предишна статияЛудогорец подчини Берое и оглави класирането в Първа професионална лига (ВИДЕО)
следваща статияЗапочват най-важните 7 дни за научната общност – Нобелова седмица