Българинът Йордан Николов зае почетното трето място на Световните финали по джет ски, които се проведоха в тайландския курорт Патая.

Нашето момче бе изпреварено от представителя на домакините Орафан Терапапранич и унгареца Жолт Чеке. През 2019 година Йордан Николов отново се класира трети в надпреварата по джет ски.

Неговият сънародник – Калин Николов, завърши на 9-а позиция.

Йордан Николов и Калин Николов са единствените професионални български състезатели по джет ски в категория Pro/Am Runabout Super Stock, в която е позволено всякакъв вид мощност и тунинг на двигателя с изключение на карбонови части. Двамата български състезатели влязоха в Топ 10 след като измериха сили с десетки невероятни състезатели от редица страни.

Джетът представлява плавателен съд за индивидуално ползване, оборудван с двигател, който може да развива скорост, еквивалентна на до 140 км/час, в зависимост от вида и мощността. Задвижващата система на джета е относително опростена. Двигателят засмуква вода от предната част на джета и я изхвърля с голяма скорост назад, използвайки инерцията на водата за изстрелване на джета напред. По-голямата част от двигателите са с мощност около 150 конски сили.

Джетовете получават своята комерсиална популярност благодарение на Кавазаки, които започват масово производство на подобен тип индивидуални плавателни съдове през 70-те години на 20-и век. Първоначално джетовете нямали седалки. Водачът карал прав.

 

предишна статия„Ройтерс“: НАТО във второстепенна роля, ако Русия нахлуе в Украйна
следваща статияШестнадесет българи ще участват в зимните олимпийски игри в Пекин