Българинът Благовест Ахилов, който отдавна живее и работи в Канада, е номиниран за Канадските екранни награди. Това става ясно от списъка с номинациите, обявен преди дни от Академията за канадско кино и телевизия.

Това е първа номинация за най-престижните канадски награди за българина, който вече има 11 номинации за американските телевизионни награди „Еми”.

Благ Ахилов, както е известен сънародникът ни в Канада, е част от екипа на филма „DinoDana: TheMovie”, номиниран за звуков монтаж в конкуренция с колективи, работили по четири други продукции.

 

Канадските екранни награди са най-престижните отличия за канадските артисти, кинематографи и творци в развлекателната индустрия. Често са определяни като канадските награди „Оскар” и „Еми”, сравняват се и с британските БАФТА и френските „Сезар”. Връчват се от Академията за канадско кино и телевизия от 2013 г., когато обединяват предишните отделни призове за постижения в киното и в телевизията. Наградите отличават артистичните и технически постижения във филмовата индустрия и продукции на англоезичната телевизия и електронните медии. Лауреатите на канадските награди ще бъдат обявени в началото на април.

Ахилов е роден в България и когато е на 4 години и половина заминава с родителите си за Лондон, а пет години по-късно семейството се установява в Канада, където са вече 26 години.

Завършва висшето си образование в университета „Фул сейл“ във Флорида, САЩ. В Канада започва работа като звуков инженер в компанията „Синкинг шип“. С екипа й работи по сериала „DinoDana“ който има няколко сезона и е много популярен. Номинацията е за игралния филм, базиран върху сериала.

предишна статияПредимно облачно време и днес, на места с валежи
следваща статияНе само планетите имат луни