Над 1200 часа експертите наблюдавали небето през четири телескопа, за да намерят „HD1“ – светещ обект, чийто „червен цвят изненадващо отговаря на характеристиките на галактика, разположена на 13,5 милиарда години“, обяснява нейният откривател Юичи Харикане от Кралското астрономическо общество.

Допълнителни данни, събрани от обсерваторията „Алма“ в Чили, потвърждават: HD1 се намира на 100 милиона години по-далеч от GN-z11, досега притежател на рекорда за най-далечната галактика.

Учените смятат, че галактиката НD1 се е родила само 300 милиона години след Големия взрив. И светлината, която се излъчва от нея, би пътувала в продължение на 13,5 милиарда години, за да стигне до Земята.

За да определят възрастта ѝ, учените измерват червеното отместване на първоначалната му светлина. С разширяването на Вселената пространството между обектите се разширява. И колкото повече се връщаме назад в миналото, толкова повече тези обекти са отдалечени и толкова повече светлината им се разтяга, измествайки се към все по-червени дължини на вълната.

Изследването е публикувано в Astrophysical Journal.

Изследването на далечната планета продължава с космическия телескоп „Джеймс Уеб“А, който притежава несравнима способност да вижда много далечните ъгли на Вселената.

предишна статияКаква е историята на най-стария десерт в света?
следваща статияСлънчево време ни очаква днес