Антъни Джошуа

Световният шампион  в тежката категория Антъни Джошуа победи Карлос Такам с противоречив технически нокаут в 10-ия рунд в големия мач от боксовата галавечер в Кардиф, Уелс.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

Пред 80 хиляди зрители на „Принсипалити Стейдиъм“ в уелската столица Ей Джей защити титлата на Международната боксова федерация (IBF) и тази на Световната боксова асоциация (WBA).

Джошуа беше господар на ринга през цялата среща, но пръв понесе тежък удар. Във втория рунд Такам удари шампиона нечисто с глава, при което разкървави носа му. Останаха сериозни съмнения, че носът на Ей Джей е счупен, но предимството му се запази.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

В четвъртия рунд Джошуа отвори аркада на дясната вежда на Такам и от нея започна да тече кръв, която пречеше на претендента да вижда. Впоследствие ново силно дясно кроше прати Такам в нокдаун. Той обаче се дължеше по-скоро на загуба на равновесие и камерунецът нямаше проблем да издържи броенето.

В петия рунд аркадата на Такам се усложни и съдията дори прекрати мача за няколко секунди, за да бъде направен медицински преглед на камерунеца. В крайна сметка се реши битката да продължи.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

Джошуа предприе по-пасивен подход и позволи на опонента си да направи серия от леви и десни крошета, след което отговори с няколко от марковите си комбинации. Бе изненадващо, че Такам е все още на крака. Той понесе нова порция тежки удари и в деветия рунд, но не се предаде.

Все пак всичко свърши в 10-ия рунд с успех за Джошуа. Реферът Фил Едуардс реши да приключи двубоя с противоречиво отсъждане на технически нокаут.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

За британеца това бе четвърта защита на пояса на IBF и първа на този от WBA. Предишните бяха срещу Владимир Кличко (технически нокаут в 11-ия рунд), Ерик Молина (технически нокаут в 3-ия рунд) и Доминик Бризъл (технически нокаут в 7-ия рунд).

Претендентът  Карлос Такам, замени отказалия се поради травма Кубрат Пулев, но се провали и записа четвърта загуба в професионалната си кариера. Камерунецът има 40 двубоя, 35 победи, 27 с нокаут и 1 равен мач. За последно е нокаутиран от руснака Александър Поветкин в десетия рунд на мача им на 24 октомври 2014 г.

 

Карлос Такам изобщо не беше доволен от прекратяването на двубоя с Антъни Джошуа. Реферът Фил Едуардс спря срещата по средата на десетия рунд, след като британецът вкара 5-6 последователни удара. Камерунецът в нито един момент не изглеждаше наранен и дори продължаваше да се промушва под тях. Въпреки това английският арбитър на ринга скочи и спря срещата.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

„Не знам защо реферът спря мача – каза след двубоя Такам. – Антъни е велик шампион. Много добър боксьор, но така и не разбрах защо беше спряна срещата. Реферът не можа да ми обясни. Искам реванш. Сега се готвих само 12 дни.“

По време на интервюто на ринга Карлос Такам беше аплодиран от феновете.

Антъни Джошуа защити успешно титлите си на Международната боксова федерация и Световната боксова асоциация срещу Карлос Такам, но победата му ще остане противоречива заради решението на съдията да присъди технически нокаут в 10 рунд.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

Именно този факт накара публиката да освирка съдията, макар към момента Джошуа да бе спечелил и деветте рунда, да имаше подчертано предимство в десетия, да бе разкървавил камерунеца още в началото след аркада, както и да го бе пратил в нокдаун в четвъртия рунд – т.е. предстоеше “в най-лошия случай” изразителен успех по точки с единодушно съдийско решение.

“Беше хубава битка, докато съдията не реши да я спре. Нямам работа да коментирам съдийските решения, моята работа е срещу съперника ми. Нямам влияние върху решенията. Разберете, че не излизам на ринга, за да ми даде съдията победа с такова решение – излизам на ринга за битка, за нокаут, а и със сигурност феновете искаха да видят Такам в безсъзнание, такова решение не ми трябва.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

Уплаших се във втория рунд, когато той ме удари с глава в носа. Можеше да има счупване. Представете си каква трагедия можеше да се случи, ако не можех да дишам и изгубех инициативата?! Трябва да поддържаш контрол в такива ситуации. Ако покажех признаци на слабост, реферът можеше да се намеси. Когато се залагат титли, имам задължения като шампион.

„Хората искат да ме гледат по стадиони, не искат да ме гледат във Вегас, затова изглежда нормално да остана във Великобритания.“, обеща Джошуа на ринга веднага след победата.

Антъни Джошуа срещу Карлос Такам

Еди Хърн отправи индиректно предизвикателство към шампиона на Световния боксов съвет Дионтей Уайлдър за мач срещу Антъни Джошуа. Промоутърът обясни, че неговият боксьор трябва първо да изпълни своите задължения към официалните претенденти за поясите.

„Вие знаете колко труд положи Антъни, за да вземе титлите. Ще трябва да ги защити. Обещавам ви, че през 2018-а година Дионтей Уайлдър ще загуби своята титла и тя ще му бъде отнета от Антъни Джошуа.“

Традиционно Еди Хърн беше освиркван от феновете. Причината е странната продажба  на билети за големите мачове на Антъни Джошуа. Пропуските свършват за няколко часа, а след това се пускат на по-скъпи цени на сайта на един от спонсорите на неговата компания.

 

За още интересни статии, анализи, коментари и интервюта следете страницата ни във Фейсбук Екипнюз.