Начало Новини Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик – Швеция" за пети блок...

Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик – Швеция" за пети блок пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

44
Първото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик - Швеция" за пети блок пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“

Днешният ден е ключов от гледна точка на това, че първата доставка от свежото ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус Електрик – Швеция“, е вече на площадката, обяви днес в Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй“ министърът на енергетиката служебното правителство Владимир Малинов. Той зедно с премиера Димитър Главчев участваха в посрещането на първите 43 касети с ядрено гориво, които ще бъдат заредени в Пети блок на атомната централа.

По думите на Малинов стъпки за диверсификацията на горивото са предприети през 2019 г., но процесът е стартирал години назад. „Неслучайно съм тук днес, защото съм участвал в разговорите с „Устингхаус“ през 2009-2020 година“, обяви и служебният премиер Димитър Главчев. 

Министър Малинов обясни, че Агенцията за ядрено регулиране вече е издала лиценз за съхранение на горивото, очаква се в понеделник да бъде издаден и лицензът за неговото използване. Той е получил уверение от ръководството на АЕЦ Козлодуй, че горивото ще бъде заредено в реактора по време на ремонта на блока през месец май. „Бях информиран от целия управленски  състав на ядрената централата, че процесът ще върви нормално и българското население може да бъде спокойно от гледна точка на сигурност и безопасност“, посочи още министър Малинов.

предишна статияГлавчев се самопредложи за външен министър, Радев определи това като „авангардно предложение“
следваща статия"Стандард енд Пуърс" повиши перспективата на кредитния рейтинг на Гърция от "стабилна" на "положителна"