Начало Водещи Главчев се самопредложи за външен министър, Радев определи това като „авангардно предложение“

Главчев се самопредложи за външен министър, Радев определи това като „авангардно предложение“

39
Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Сагата с избора на външен министър в правителството на Димитър Главчев продължава. След като Даниел Митов отказа поста заради критики от страна на държавния глава и партиите в парламента, премиерът излезе с нов вариант, като предложи себе си.

Предложих на президента да поема поста и на външен министър, коментира пред журналисти Главчев.

По думите му подготовката за изборите върви много добре.

„Няма да има смяна на външен министър. Вчера водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство. Ако издаде указ да поема Министерството на външните работи ще нося политическа отговорност и за Външно. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът Радев. Очаквам действия от негова страна, не знам кога ще отговори“, заяви Димитър Главчев.

Той отказа да коментира изказвания на политически партии, визирайки изказването на ПП-ДБ, че служебното правителство е на президента, ГЕРБ и ДПС.

„Върху мен е цялата отговорност за организация на изборите – дали ще е в чужбина, дали ще е в България, важното е да имаме честни избори“, каза още Димитър Главчев.

Макар да му отне почти седмица Даниел Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина и това няма как да стане, ако на поста е заместник-председател на партия, която участва в изборите, коментира днес темата и президентът.

Той определи предложението на служебния премиер Димитър Главчев да поеме и поста на външен министър като авангардно и че все още не е разбрал с какво точно се е заел като премиер.

„В понеделник сутринта ще направим последен разговор. Ако той държи, приемам всички негови предложения, не се меся в неговата работа. Аз съм му казал, че в момента, в който ми подаде човек, на който има доверие, веднага ще издам указ. Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата доста по-добре от г-н Митов“, допълни Радев.

Той подчерта, че не е защитавал дипломата Стефан Димитров, когото Главчев реши да оттегли заради лоша комуникация.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияОБНОВЕНА Проиранска милиция в Ирак казва, че базата ѝ е била атакувана, армията разследва
следваща статияПървото ядрено гориво, произведено от "Уестингхаус Електрик – Швеция" за пети блок пристигна на площадката на АЕЦ „Козлодуй“