Начало Свят Всеки пети в Германия е застрашен от бедност

Всеки пети в Германия е застрашен от бедност

119
Бедняк събира празни бутилки на централната улица на Берлин Снимка: picture-alliance/W. Steinberg
Бедняк събира празни бутилки на централната улица на Берлин
Снимка: picture-alliance/W. Steinberg

В Германия броят на хората, които са изложени на риск от бедност или социално изключване, продължава да бъде висок. Според предварителните резултати от проучване на доходите и жизнените условия, през 2023 година около 17,7 милиона души (над 21% от населението на страната) са пострадали от този проблем. В сравнение с предходната година, числата са останали почти непроменени, въпреки лекото влошаване, отбелязва АРД.

Специалистът по бедността от Кьолн, Кристоф Бутервеге, изразява неудовлетворение от факта, че ситуацията не се е влошила значително, а по-скоро е застанала на място: „Това не трябва да успокоява политиците. Бедността продължава да се разраства в средната класа“, казва той, допълва АРД, като посочва, че истински бедни хора са повече от това, което показват статистиките.

В Европейския съюз (ЕС) лице се счита за изложено на риск от бедност или изключване, ако поне едно от следните три условия е налице: доходът му е под бедностната граница, домакинството му страда от значителни материални и социални лишения или живее в домакинство, където само част от членовете работят.

Когато парите не стигат за сметките, наема или ипотеката

През миналата година около 14,3% от населението на Германия (около 12 милиона души) са изложени на риск от бедност. Това означава, че техният доход е бил под 60% от средния за страната. През 2023 година тази сума е била 1 310 евро нето на месец за един човек, живеещ сам. За двойка с две деца под 14 години тази сума е била 2 751 евро на месец, допълва АРД.

Близо 7% от населението (5,7 милиона души) са изпитвали значителни материални и социални лишения през миналата година в Германия. „Липсата на достатъчно финансови ресурси сериозно влияе на начина им на живот“, обясняват експертите. Тези хора не са могли да си позволят редовно плащане на наема, ипотеката или сметките си за ток, телефон и други услуги. Не са могли да си позволят едноседмична почивка, нова мебел или излизане на вечеря със семейството или приятели, показва проучването.

Публикацията е на Дойче Веле.