Начало България Служебният здравен министър върна уволнения шеф на „Пирогов“

Служебният здравен министър върна уволнения шеф на „Пирогов“

54
Пирогов
На снимката: „Пирогов“

Д-р Галя Кондева, министърът на здравеопазването, отмени заповедта за уволнението на директора на болницата „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, съобщиха от пресцентъра на министерството за здравеопазване.

Според проверките на отговорните институции не са установени злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на болницата. Беше потвърдено, че при възлагането на обществени поръчки в болницата са се случили административни нарушения, посочиха от министерството.

Болницата „Пирогов“ е от национално значение. Всяка година тя приема над 200 000 случаи на спешност от цялата страна и поддържа структури, които са незаменими в България. Болницата изплаща заплати навреме към своите 2400 служители.

Договорът за управление на болницата „Пирогов“ изтича към края на април и предстои конкурсна процедура, след приключването на която евентуални промени в ръководството не са задължителни, посочи министър Кондева.

Напрежението, което е създадено през последните месеци, негативно влияе на доверието на пациентите и на медицинските специалисти. Краткосрочната смяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния работен ритъм, допълни министърът Кондева.

На 5 декември 2023 година от Министерството на здравеопазването потвърдиха, че д-р Валентин Димитров е освободен от поста на директор на болницата „Пирогов“. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков посочи, че одит, проведен в болницата „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показа финансови нарушения в заведението, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Проф. Хинков посочи, че докладът беше представен на премиера Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Проф. Ангелов обаче заяви, че изводите на „Вътрешен одит“ трябва да бъдат потвърдени от външен одит. Той не подкрепя категорично смяната на директора на болницата на базата на тези изводи и отбеляза, че директорът на „Пирогов“ е подал сигнал, че се оказва натиск върху него.