Начало Любопитно Навигацията на Google с куп нови екстри

Навигацията на Google с куп нови екстри

84
google

Google Maps предлага множество функции за навигация и затова е едно от най-добрите приложения в света, а може би и най-доброто.

През годините Google разшири функционалностите си, като днес Maps (в някои градове) може дори да покаже подходящите ленти за престрояване, кръстовища със светофари и други.

Компанията представи нова идея, като вече е подала документи за патент. Тази идея ще позволи на Google Maps да определя подходящата скорост за шофиране.

Основната цел на новата концепция е да се избегнат задръстванията и „призрачния трафик“.

Понякога се случва задръстване по пътя, без ясна причина. Няма инциденти, светофар или други проблеми, но трафикът е блокиран. Това се случва, когато някой изведнъж намали скоростта си, но не спре.

Научните тестове показват, че след това останалите автомобили намаляват скоростта си и може някои дори да спрат за кратко. Така се образува задръстване, особено при по-натоварен трафик.

Google Maps използва този факт, тъй като е инсталиран на милиарди устройства, които споделят информация за трафика. Нов алгоритъм може да наблюдава скоростта на движение на автомобилите и при откриване на рязко намаляване на скоростта без причина, ще преизчислява препоръчителната скорост за всички.

За шофьорите това ще е видимо с число и цвят за по-лесно разбиране. По този начин автомобилите могат да намалят скоростта си, без да се спира и без да образува задръствания. Разбира се, за това да сработи е важно шофьорите да внимават на съветите на приложението и да имат включена навигацията.