Начало Свят Ваксини, украински капитан и семейство Обама: Конспирации търсят виновник за инцидента в...

Ваксини, украински капитан и семейство Обама: Конспирации търсят виновник за инцидента в Балтимор

34
Рухналият мост в Балтимор
Снимка: БТА

Инцидентът с моста в Балтимор „Франсис Скот Лий“ води до разпространение на конспиративни теории в социалните мрежи. Въпреки наличието на записи от 26 март, които показват удара на товарния кораб с моста, хората продължават да разпространяват грешни твърдения за причината за срутването и реакцията на правителството.

Един от честите митове е, че корабът е бил без екипаж в момента на удара, което обаче беше опровергано от официални изявления. Собствениците на кораба потвърдиха присъствието на 22-ма членове на екипажа.

Според други твърдения, видеото от удара показва взривове и даже наличието на динамит на борда. Експертите обаче обясняват, че това са само разпръски от унищожените захранващи кабели, предизвикали искри.

Във връзка с това, застъпвани са теории за кибер атака и за връзката й с капитана на кораба, който се твърди, че е бил украинец. Освен това, появяват се и митове за свързаността на инцидента с филм на „Нетфликс“, но те биват опровергани.

Този случай разкрива спада на доверието в обществото към институциите и медиите. Конспиративните теории се разпространяват бързо, без надеждни доказателства, и допринасят за създаването на напрежение и недоверие.

Операцията по разчистване на отломките от моста започва веднага след инцидента, а в момента се води разследване за точната причина за срутването.

Важно е да се отбележи, че в резултат на инцидента загиват шестима души.

Още новини от деня – четете тук