Начало Любопитно 95-годишен нацистки надзирател беше екстрадиран от САЩ

95-годишен нацистки надзирател беше екстрадиран от САЩ

1390
надзирател

95-годишният Якив Палай, за когото се смята, че е бивш надзирател в нацистки концлагер, пристигна в Германия, след като бе задържан и депортиран от щатските емиграционни власти, информира Profit.

Според министерството на правосъдието на САЩ, Палай е служил в Травники през 1943 г., където на 3 ноември същата година са били разстреляни 6000 еврейски мъже, жени и деца – едно от най-големите единични кланета по време на Холокоста.

Палай притежава американско гражданство, което получава през 1957 г., и живее в страната необезпокояван до 1993 г. Десет години по-късно съдът отнема гражданството му и още на следващата 2004 г. е издадена заповед за екстрадацията му.

Тя обаче се бави с години, след нежеланието на немските власти да го приемат. След проведени разговори на най-високо ниво, включително и с канцлера Ангела Меркел, немското правителско приема Палай, като той в момента е настанен в старчески дом в Ален, намиращ се на 130 км североизточно от Дюселдорф.

Смята се, че Палай емигрира в САЩ през 1949 г., като скрива миналото си, за да получи гражданство.

Всичко обаче се променя, когато преди 25 г. следователи попадат на името му в стар нацистки списък, а негов колега охранител споделя, че той „живее някъде в САЩ“.

„Никога нямаше да ми дадат гражданство, ако не бях излъгал за миналото си. Всичко лъжеха по онова време“, казва той, цитиран от ABC.

Преди да бъде приет в Германия, от Полша и Украйна също отказаха да приемат нацисткия военнопрестъпник. Той е родом от Полша, но на днешните земи там се намира именно Украйна.

предишна статияАрета Франклин не е оставила завещание. Ето как разпределят наследството й
следваща статияКакво се случва с тялото ни няколко години след като станем вегани