Начало България 9 ученички ще бъдат посланици за един ден

9 ученички ще бъдат посланици за един ден

766
Посланик за един ден

Дами посланици на девет държави в България се обединиха с обща инициатива по повод Международния ден на жената. Днес те ще дадат шанс на млади момичета от цяла България да влязат в ролята на Посланик за един ден.

Посолството на Великобритания в София проведе национално състезание, в което се включиха млади момичета на възраст между 15-19 години. Те се включиха в надпреварата с отговор на следния въпрос: Ако бяхте посланик за един ден, какво бихте направили, за да има прогрес в равенството между половете?

Общо девет от участниците в конкурса бяха избрани и ще изживеят какво е да си Посланик за един ден. През този ден, те ще се срещнат с вицепрезидента на Република България Илияна Йотова в сградата на Президенството. След това, победилките ще вземат участие в кръгла маса на високо ниво, посветена на равенството между половете. В събитието ще участват водещи български политици, представители на бизнеса, академичната общност дипломатическия корпус и неправителствени организации.

Целта на инициативата е да даде възможност на младите момичета да се докоснат до дипломация на международно ниво. Събитието има за цел да насърчи младите момичета да са по-активни в политиката и дипломацията, защото техните гледни точки трябва да са част от развитието на международните отношения и резрешаването на конфликти. Темата на Международния ден на жената тази година е #PressForProgress.

Дамите посланици, които участват в инициативата са от Азербайджан, Бразилия, Хърватия, Финландия, Израел, Мароко, Холандия, Южна Африка и Обединеното кралство.

предишна статияАПИ: Намалена е видимостта поради мъгла в голяма част от страната
следваща статияVolvo XC40 е „Автомобил на годината” в Европа