Начало Водещи 9 любопитни факта за кафето

9 любопитни факта за кафето

99
кафе
Кафето може и да вреди

За много хора кафето е нещо, без което не могат да започнат деня си. Изобщо, много обичат кафето и казват, че са зависими от него. Според изследванията, пиенето на кафе не е само нещо лошо, а може да бъде и полезно.

Ето 9 интересни факта за кафето.

  1. Втора по популярност

Кафето заема второто място по популярност в света, след нефтът. Консумира се в голями количества и е втората най-популярна напитка след водата. Стойността му достига над 100 милиарда долара.

Кафене

  1. Открито от пастир

По легенда, кафето е открито от пастир в Етиопия през 1500г. Той забелязал козите си да хапват плодчета от кафеен храст и след това са ставали енергични и не спали цяла нощ. Пастирът разказал на местни монаси и скоро кафето станало популярно сред тях и излязло в света.

  1. Помощ за спортисти

През 1932 г. Бразилия изпрати своите атлети на Олимпийски игри, финансирайки пътуването им с продажбата на кафе по пътя.

кафе на зърна

  1. Забранено в Мека

През 1511 г. Мека забранило кафето, тъй като се вярвало, че стимулира радикалното мислене и безделието.

  1. Кафе със сметана

Кафето запазва топлината си за 20% по-дълго време, когато добавите сметана.

кафе

  1. Развод заради кафе

В древна арабска култура жените могли да се разведат с мъжете, ако те не харесвали кафето.

  1. Италианско „еспресо

Кафето се прави с гореща вода под високо налягане, като кафените зърна се изпичат добре и се смилат фино, преди да се пресоват

кафе

  1. Кафето е плод

Кафените зърна растат на храст, като всъщност са плодове (като боровинките). Съществуват два вида – зелено и червено. Безкофеиновото кафе се получава чрез химичен процес, при който кофеинът се премахва от зърната.

  1. Най-скъпото кафе в света

“Kopi Luwak” идва от Индонезия и се прави от зърна, които първо се храносмилат от мусанг. Продава се за над €350 за килограм.

Още любопитни новини – четете тук