Начало Здраве 9 необходими вещества, които не бива да се предозират

9 необходими вещества, които не бива да се предозират

3334
Сподели
Специалисти от Агенцията по стандартите за хранене във Великобритания са издали официално ръководство от 360 страници, в което са публикув

Специалисти от Агенцията по стандартите за хранене във Великобритания са издали официално ръководство от 360 страници, в което са публикувани данните от няколко години задълбочени изследвания за ползата и вредата от витамините и минералите, пише Zdrave.to. И особено от тяхното предозиране.

Първото, на което обръщат внимание експертите в доклада, това са пределните дози за 9 витамина и минерала, чиято предозировка съвсем не е безопасна. В този списък влизат витамините Е и В6, бета-каротинът, цинкът, медта, никелът, силицият, борът и селенът. Обърнете внимание на тяхното количество, ако приемате поливитамини, тъй като те влизат в състава на почти всички.

Витамин В6. Ключов неблагоприятен ефект, типичен за витамин В6 е невропатията (увреждане на нервите). Усложнението обикновено възниква след високи дози на витамин В6 и/или след продължителен прием. Обикновено, първите признаци за увреждане на нервите, предизвикани от витамин В6, са нарушение в походката и чувство за изтръпване на стъпалата. След това се нарушава чувствителността в ръцете, координацията на движенията и възниква треперене в крайниците.

Бета-каротин. По-рано се смяташе, че бета-каротинът е безопасен и единственото усложнение при неговото предозиране е само пожълтяването на кожата. Но било открито, че бета-каротинът увеличавал с 18 до 28% вероятността от развитие на рак на белите дробове при пушачите. “Механизмът на такова действие е неизвестен – пишат английските експерти – но изглежда възможно, защото бета-каротинът оказва стимулиращо действие на някои тумори”.

Витамин Е. Съобщава се, че много високите дози витамин Е предизвикват главоболие, умора, стомашно-чревни проблеми, раздвояване н очите и слабост в мускулите. Освен това, витамин Е може да пречи на действието на други витамини – А, D, К и бета-каротин. При пушачите, приемали витамин Е, по-често се срещали смъртни случаи заради кръвоизлив в мозъка. Още повече че, витамин Е може да понижи съсирваемостта на кръвта и по този начин да увеличи риска от инсулт. При сърдечноболните витамин Е по-често предизвиквал допълнителни проблеми със сърцето.

Мед. Основният страничен ефект, свързан с прекалената употреба на мед, са различни разстройства на храносмилателната система. Този метал има и други токсични ефекти, но те се проявявали при употребата на много големи дози, затова са малко вероятни при приема на таблетки.

Цинк. Препарати с цинк нерядко предизвикват схващащи болки в корема и прилошаване. Най-често се случва, когато препарати с цинк се приемат на гладно или с малко количество храна. В големи количества цинкът пречи за усвояването на медта и предизвиква нейния дефицит. Всичко това води до увеличаване на холестерола в кръвта и до проблеми със сърцето. Освен това, желязото и цинкът влияят негативно върху усвояването един на друг. Това може да предизвика развитие на анемия.

Селен. Селенът има немалко токсични ефекти. Първи признаци за хронична интоксикация със селен са уврежданията на косата и ноктите. Често това се съпровожда с негативно влияние на нервната система и много биохимични реакции в организма. Негативното действие обикновено бива свързвано с постъпването само на 0,85 мг селен на ден. Приемът на 0,3 мг селен на ден за кратък период от време обикновено не води до странични ефекти.

Силиций. Данните за токсичността на силиция за човека при вътрешен прием са малко, обаче при животните нерядко предизвиквал задържане на растежа и променял съдържанието на много минерали в кръвта. Кварцът, явяващ се една от формите на силиция, оказва канцерогенно действие при неговото вдишване. Но това не се отнася за приема вътрешно.

Никел. Известно е канцерогенното действие на никела при неговото вдишване. Но дали продуктите и препаратите със съдържание на този микроелемент оказват такъв ефект при вътрешен прием? Засега няма достатъчни данни по този въпрос. У животните, приемащи никел, често са се срещали мъртви раждания или са се раждали деца с ниско тегло. Добре известно е, че никелът е способен да предизвика алергия. Обикновено това става при контакт на кожата с веществото.

Бор. При изследвания на животни (плъхове, мишки и кучета) борът влияел негативно на репродуктивната система у мъжките и женските индивиди, предизвиквал пороци в развитието на ембрионите. При човека са провеждани изпитания с много ниски дози. Така че няма да е излишно да бъдете много предпазливи с излишъка на този елемент. Освен това, в изследвания върху доброволци било демонстрирано, че 10 мг бор на ден, приеман в продължение на 4 седмици, са достатъчни за същественото увеличаване на съдържанието на женски хормони в кръвта на мъжете.

Коментари