Начало Свят 8 неща, които не бива да правите с автомобила си (СНИМКИ)

8 неща, които не бива да правите с автомобила си (СНИМКИ)

2299
автомобили

За това, какво трябва да прави един шофьор с автомобила си, е изписано много. Далеч по-малко е казано за това, какво не бива да се прави с него. Още повече, че в момента сезонът се сменя и това се отразява негативно не само на хората, но и на превозните средства, съобщава Automedia.

Не потегляйте със студен двигател

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Колкото по-студено става на улицата, толкова по-лошо е, да се тръгва с незагрял двигател. Някои автомобилни производител вече отричат тази практика, но повечето експерти са категорични – дайта на мотора да поработи около минута на празни обороти, а след като излезете на пътя не бързайте да му давате максимална газ.

Не пропускайте смяна на маслото

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Не сменяйте маслото по-рядко, отколкото ви е препоръчано, дори на това масло, което използвате в момента, да е написано Long Life (дълъг живот). Този надпис подсказва само, че при идеални условия моторът на колата ви може да изкара дори 40 000 км. Но, както е известно, идеални условия няма. Така, че не се притеснявайте да смените маслото и по-рано, особено ако комптърът ви подсети за това.

Не слагайте непоходящо масло

Не слагайте на двигателя си така наречените LowSAPS масла, които съдържат ниски нива на сулфатна пепел, фосфор и сяра и които са предназначени за автомобили с филтър за твърди частици, ако вашата кола няма такъв. Това, което става за Land Rover или Mercedes, например, може да навреди на друг мотор. Причината е в съдържание на специални добавки в тези масла, които са направени специално за такъв тип превозни средства.

Не търсете най-евтиното гориво

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Когато зареждате, не се ориентирайте по най-ниската цена на гориво. Да, има бензиностанции на по-неизвестни компании, които ще се опитат да ви изкушат, но e твърде възможно от това да пострада автомобилът ви.

Не зачерквйте добавките за масло или гориво

Не зачерквайте с лека ръка рекламираните добавки, които могат да подобрят качествата на маслото или горивото, които използвате. Разбира се, това не се отнася за автомобилите в гаранция, тъй като при тях производителят позволява използване само на добавки, одобрени от него.

Не мийте сам двигателя

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Миенето на двигателя не е за всеки и трябва да се извършва внимателно и от хора, които са наясно с това, което правят. Попаданато на вода под налягане в някой основен блок или агрегат, може да нанесе сериозни увреждения на мотора. И със сигурност този, който го е направил, няма да може да ви помогне с ремонта.

Не чакайте до последно със смяната на гумите

Както заради съображения за безопасност, така и заради икономия на време се подгответе от по-рано да смените летните гуми със зимни. Във всички случаи е по-добре да караше една-две седмици със зимни гуми, отколото някоя сутрин да бъдеш изненадан, когато си тръгнал с летните.

Не влизайте в локвите на пътя

8 неща, които не бива да правите с автомобила си

Валежите през този сезон са нещо обичайно и съответно се образуват локви по пътищата. За някой преминаването през тях може да е доста ефектно, но по-дълбоката вода като нищо ще обърне автомобила ви. И затова няма да помогне дори системата ESP. Впрочем, рязкото охлаждане може да доведе до излизане от строя на катализатора и съответно да се стигне до неговата замяна.

предишна статияБебетата, на които Game of Thrones даде имена
следваща статияЛекари предупреждават: Недейте да спите по този начин!