Начало Водещи 79 дни, 29 000 км., 16 държави само с колело

79 дни, 29 000 км., 16 държави само с колело

1547
Марк Бюмон

34-годишен велосипедист постави нов световен рекорд. Шотландецът Марк Бюмон заобиколи земното кълбо за 79 дни.

Вдъхновението си той получил от романа на френския писател Жул Верн – „Пътешествие около света за 80 дни”.

Носейки духа на Филиъс Фог в себе си, Бюмон започва околосветското си приключение на 2 колела от френската столица на 2 юли.

До завръщането си на 18 септември колоездачът успява да навърти феноменалните 29 000 км и да обиколи 16 държави, като надхвърля дори собствените си очаквания, завършвайки с ден по-рано.

Марк Бюмон

Стремежът към рекорд обаче не остава и без лишения – за да завърши навреме тура си, шотландецът изминава по 390км в рамките на 16 часа всеки божи ден и спи по само 5 часа.

Успехът му обаче е ненадминат и е възнаграден не с един, а с два рекорда в Книгата на Гинес, тъй като журито му присъжда и отличие за най-дълго разстояние, изминато на колело за 1 месец. (11 315 км, от Париж до австралийския град Пърт).

Марк Бюмон

Маршрутът на Бюмон е от Русия и Монголия, до китайската столица Пекин, където взима самолет за Австралия. След това шотландецът пресича континента от запад на изток, прекосява Нова Зеландия и отново хваща самолет, за да прелети над океана и да достигне САЩ, където отново обикаля целия континент от запад на изток, започвайки от Анкъридж (Аляска) и достигайки канадския град Халифакс.

Марк Бюмон

Тук велосипедистът взима за трети път самолет, за да кацне в Португалия и най-сетне да се озове отново в Париж.

„Това бяха най-дългите два и половина месеца от живота ми, преживях най-изтощителното изпитание, на което съм подлагал някога тялото и мозъка си.

Марк Бюмон

Всеки ден сам по себе си беше тест за моята физическа и психическа издръжливост“, сподели пред медиите ентусиастът, след като прекоси финалната права до Триумфалната арка в Париж.

Той добави, че повече няма да се подложи на подобно „изтезание”.

предишна статия280 000 пътници ще бъдат засегнати от отменените полети на Ryanair
следваща статияВяра Анкова зае важен пост в „Нова телевизия“