варел, Атлантически океан

72 – годишен французин акостира на карибския остров Мартиника, за да отпразнува прекосяването на Атлантическия океан, което му е отнело 4 месеца в специално направен варел.

„Беше вълнуващо пътуване, но също така и доста рисковано”, заяви Жан-Жак Савин, след като за първи път от както е отплувал на 26 декември той прегърна партньорката си Жусиян.

Савин обяви пътуването си за успешно още на 27 април, когато официално навлезе в карибски води след 122 дни в открито море.

Пет дни по-късно французинът и неговия варел са били извадени от холандки нефтен танкер, след като той е поискал помощ, тъй като се опасявал, че ще бъде отнесен до бреговете на САЩ или друга държава, коeто би затруднило връщането на варела му обратно във Франция.

Мартиника е една от френските отвъдморски територии и е френска територия.

„Моите първи стъпки бяха сложни и се чувствах като пиян”, каза Савини, който има около 23 хил. последователи във Фейсбук.

„Това беше първият ми горещ душ със сапун от 127 дни… Те ми предложиха каквото си поискам за ядене и аз попитах дали е възможно да получа две пържени яйца”, допълни той.

След няколко дни на холандския остров Сейнт Естациус, френски влекач е откарал варела и Савини до Мартиника.

Французинът е загубил 4 килограма по време на пътуването си във варела, направен от шперплат покрит със смола и допълнително заздравен, така че да издържи на силно вълнение и атаки от косатки и китове. Варелът е широк 3 м. и дълъг 2.10 м., което е дало на Савини площ от 6 квадратни метра за живот.

Савини е оцелявал основно на своите запаси от сушена храна и понякога от прясно уловена риба, както и от храна дадена му от екипажи на кораби, с които се е срещал по време на пътуването си.

Повечето от дните му са минавали спокойно и той е имал много неща, които да го развличат.

„Отговарях на имейли сутринта, което ми отнемаше до три часа. След това попълвах дневника си. Всичко това заемаше сутрините ми, а след това си дремвах целия следобед”, казва пътешественикът.

„Също така много четях и пишех книгата си”, за цялото това преживяване, което той планира да публикува през август.