пираня

Митническите служители на летищата определено не харесват, когато някой се опита да внесе в Лос Анджелис торба, пълна с 40 вакумирани замразени пирани.

Това доказва случат с Вирджилио Мартинес, собственик на водещия ресторант „Централ“ в Перу и участник в третия сезон на „Chef’s Table“ по Нетфликс, който научил този урок по трудния начин, съобщава „Лос Анджелис Таймс“.

Главният готвач кацнал в Лос Анджелис миналата седмица за приготвянето на официални вечери като част от месечния фестивал на храните „Bowl“. В багажът му са били открити 40 пирани.

„Бях изключително обсебен от това да донеса пирани, защото сервираме пирани от Амазонка в „Централ“, така че си казах: „Е, защо да не рискувам да донеса пирани в Л.А?”, сподели Мартинес. „Вероятно имате предразсъдъци за пираните заради филмите, но за мен пираните са за ценен улов и деликатес“.

Когато готвачът минавал през митницата, служителите отворили багажа му и изпаднали в паника, разказва Мартинес.

„Какво има вътре?“, попитал един от служителите.

„Кости“, отвърнал Мартинес със смях. „Плът“.

Опитът му за хумор го отпратил в частна стая за разпити, където го разпитали специални служители.

На въпроса „Защо внасяте пирани?, Мартинес отговорил: „Подготвям специална вечеря за приятели, които наистина уважавам и ще направя ястие, което наистина харесвам“. И така, минали общо 5 часа, преди Мартинес да успее да убеди служителите, че пираните му трябват, за да направи нещо странно, но в крайна сметка добронамерено.

„Накрая им показах няколко снимки и им казах: „Вижте, това е, което искам да направя с пираните.“ И спечелих възгласи: „О, уау, давай!“

Мартинес успял да използва месото от пирани, за да направи салата в известен ресторант следващата вечер. В култовия „Сомни“ той изсушил кожите от пирани и ги поднесъл в главите на самите хищници.

„Обзалагам се, че повечето хора тук никога не са опитвали пирани“, казал Мартинес на презентацията на ястието. „Загубих 5 часа от живота си заради тях, така че по-добре да ги опитате“.

предишна статияАндрю Лойд Уебър е най-богатият британски музикант
следваща статия72 – годишен французин прекоси Атлантика във варел