Начало Водещи 7 невероятни ползи от черешите

7 невероятни ползи от черешите

1013
череши

Американският здравен портал Women’s Health цитира диетолози, според които черешите са едни от най-уникалните и полезни плодове, запазващи качествата си дори консервирани.

Изчислено е че в чаена чаша череши съдържа 1,5 грама протеин, 3 грама фибри и огромно количество витамини и полезни хранителни вещества. Тези плодове не само подмладяват, но и подобряват съня. Ето някои от ползите от този плод:

• Черешата е в състояние да предотврати появата на бръчки. Богати са на витамин С (10 mg на чаша), както и на други антиоксиданти, които потискат възпалението и оксидативния стрес в организма.

• Плодовете могат да помогнат за намаляване на риска от рак. Сладките череши съдържат полифеноли – полезни съединения, които имат противораков ефект. Ако човек е изложен на риск от някои видове рак, казват експерти, диета с антиоксиданти като фенолни съединения вероятно ще помогне, тъй като тези съединения се борят със свободните радикали, които увреждат клетките.

• Друго чудодейно свойство на черешите е да понижава кръвното налягане, което може да причини инфаркт или инсулт.

• Черешите предотвратяват забавянето на когнитивните функции. Благодарение на антоцианините, полифенолните антиоксиданти, които им придават наситено червен цвят, плодовете подобряват мозъчната функция и паметта.

• Плодовете могат да намалят риска от инфаркт, който се благоприятства от хроничното възпаление и плаки в кръвоносните съдове. Те намаляват притока на кръв и втвърдяват артериите. Антиоксидантите в плодовете отпускат кръвоносните съдове, намалявайки възпалението и налягането и предпазват кръвоносните съдове от образуването на плаки.

• Червеният плод помага в борбата срещу диабет тип 2. Полифенолите в черешите подобряват инсулиновата чувствителност, така че глюкозата се абсорбира от клетките и се превръща в енергия.

• Череши помагат на хората да спят по-добре. Те са богати на мелатонин – хормон, който регулира цикъла сън-будност.

предишна статияНай-едрите породи мечки в света
следваща статияХрани – ускорители на метаболизма