Начало България 60 държави идват при теб с благотворителен базар в София

60 държави идват при теб с благотворителен базар в София

990
базар

В многообразието на различни култури могат да се потопят тази неделя посетителите на ежегодния благотворителен базар на Международен женски клуб – София, който се провежда в Интер Експо Център.

„Светът идва при теб“ с 24-тия Благотворителен базар. В тазгодишното издание на традиционното събитие се включват 60 държави от цял свят. Представителите на различните култури представят уникални ръчно изработени сувенири и облекла, характерни кулинарни шедьоври и разнообразна културна програма. Тази година за първи път в събитието се включат и държави като Ватикана, Монако и Гватемала.

„Тази година щандовете са много, много богати. Преди години бяха само предмети, които са типични за съответната държава, впоследствие кулинарията започна, дори и посланиците готвят на щандовете си, така че тази година е много смесено – виждам и предмети, и сувенири, и храни“, каза Лили Кисьова, която е член на екипа, организирал базара.

На индонезийския щанд предлагат автентични храни това и сувенири. Тук за кухнята ни разказва Яти, която живее в България от 1992 г., мъжът ѝ е българин. От половин година има и ресторант с индонезийска кухня.

Щандът е доста скромен в сравнение с богатството и разнообразието, което може да предложи Алжир, каза посланикът на страната Н. Пр. Латифа Беназза. Тя подбрала неща от алжирската кухня. „Предлагаме на базара нашето национално ястие кускусът, както и малки бюречета – това са пълнени рулца, задушено пилешко с маслини, едно сладко ястие със сухи плодове кайсии, сливи и бадеми, също едно ястие, което също е на основата на кускус, но е сладко към него се прибавят стафиди и мед и ядки“, каза посланикът. Тя добави, че вкусът на Алжир е сладък, но и соленото не липсва, ако говорим за кухня. „Майстори сме както на сладките неща, така и на солените ястия. Освен това сме известни с разнообразните си сладкиши, наистина голямо многообразие. Повечето от тези сладкиши се приготвят с чист пчелен мед, с бадеми, с шамфъстък и с орехи“, посочи тя.

Всички събрани средства на базара ще бъдат дарени за социално значими български каузи.

Стандартните билети за събитието са на стойност от 6 лв., а тези за студенти и пенсионери – 2 лв. Предлага се и комбиниран билет за семейства на цена от 14 лв., както и дарителски билет (VIP пропуск) на стойност от 25 лв.. А малко след откриването в 9.00 часа тази сутрин пред входа вече можеше да се видят опашки от желаещи да посетят базара.

предишна статияСпаси София алармира отново за мръсния въздух в столицата
следваща статияСутринта ще бъде мразовита, през деня ще се затопли