Начало Здраве 6 предупредителни сигнала, че имате нужда от повече сън

6 предупредителни сигнала, че имате нужда от повече сън

1350
сън

От години лекарите се опитват да ни помогнат да осъзнаем, че недоспиването води до реални последици за човешкото тяло. Например надебеляване, проблеми с кожата, болнавост и подути очи. Начините, по които липсата на сън се отразява върху мозъка, нямат само физически симптоми, пише Profit.bg. Свидетелство за това е и поведението ни.

1/ Установявате, че сте зачестили да влизате в спорове и конфликти
Дефицитът на сън се отразява негативно върху настроението. Това ви предразполага към депресия или повишена чувствителност към ежедневните събития. Изследвания сочат, че недоспиването отслабва умението ни да се контролираме. Трудно намираме учтиви думи например, когато влизаме в спорни ситуации.

2/ Хората край вас искат допълнителни разяснения или поставят под въпрос решенията ви
Дефицитът на сън засяга способността на мозъка да обработва информация и да се концентрира. В комбинация със слаб контролвърху емоциите, това води до лоши отсъждания и решения.

3/ Станали сте по-непохватни
Добрата координация изисква повече усилия за ума. Ако напоследък не спите добре, може би забелязвате, че сте станали по-непохватни и разсеяни. Липсата на сън води до проблеми в конгитивните способности, както и моториката.

4/ Отново и отново четете една и съща информация
Тъй като недоспиването се отразява върху способността ни да разбираме и да се фокусиране, е необходимо повече време, за да усвоим информация.

5/ Трябва ви повече време, за да изпълните по-малко задачи
Това е характерен симптом при недоспиване. Когато сте уморени, вашата производителност пада. Дори най-елементарни задачи изискват повече време, за да ги отметнете.

6/ Пропускате добри възможности
Когато физическите ви възможности са ограничени, когато някой ви предложи възможност в кариерно отношение например, вие я отхвърляте като неосъществима. Това се дължи не само на умората, но и на усещането, макар и неосъзнато, че не може да поемете повече натоварване.

предишна статияПробвайте тази рецепта с лук и ще забравите завинаги за пърхота
следваща статияЕто защо турбуленцията не е опасна