Начало Любопитно Ето защо турбуленцията не е опасна

Ето защо турбуленцията не е опасна

1078
турбуленция

На пръв поглед турбуленцията изглежда като нещо наистина страшно и опасно. Реално погледнато обаче нямате повод за притеснение.

Какво представлява?

Турбуленцията настъпва при внезапна промяна във въздушния поток и може да е вследствие от най-различни фактори. Най-честата причина е турбулентният въздух във атмосферата, пише Obekti.bg. Въздушните потоци предизвикват внезапни промени в скоростта на вятъра, които разтърсват самолета.

Термалната турбуленция също създава дискомфорт. Тя се поражда от издигането на горещия въздух, идващ от кълбестите облаци или гръмотевичните бури.

Съществува и т.нар. механична турбуленция, която се предизвиква от околната среда. Планините или високите сгради могат да променят движението на въздушната струя в небето над тях.

Самолетите също могат да създават турбуленция, която засяга машините, летящи зад тях. Ето защо летателните апарати избягват да се движат по един и същи маршрут при излитане и кацане.

Пилотите и хората, отговарящи за контрола на въздушното движение, полагат огромни усилия, за да спестяват турбуленцията на пътниците. Но дори когато дадена машина премине през въздушна яма, рисковете са минимални. Съвременните самолети са построени така, че да издържат на наистина сериозни трусове. Те могат бързо да се издигнат или снишат на 30 метра. Благодарение на това не е имало самолетна катастрофа, породена от турбуленция, повече от 40 години.

За съжаление обаче турбуленцията е все по-често срещано явление. От 1958 г. насам тя се е увеличила с 40-90 процента над Европа и Северна Америка. Изследванията показват, че до 2050 г. глобалното затопляне ще влоши допълнително нещата.

Когато резервирате билети, винаги избирайте места, които се намират близо до крилата. Тук ефектът от турбуленцията се усеща най-малко.

предишна статия6 предупредителни сигнала, че имате нужда от повече сън
следваща статияКитай забрани новия филм за Мечо Пух