Начало Здраве 6 любопитни и малко известни факти за динята

6 любопитни и малко известни факти за динята

1652
диня

В горещите летни месеци динята е желан освежител. Благодарение на високото си съдържание на вода тя се грижи за снабдяването на организма с течности и разхлажда приятно тялото дори при високи температури, пише Obekti.bg. Въпреки това не е прекалено сладка и съдържа съвсем малко захар.

Представяме ви шест интересни факта за динята.

1. Дините съдържат същото количество ликопин като доматите.

Ликопинът спада към групата на каротиноидите и е отличен антиоксидант. Това вещество има червен цвят и се среща също в доматите и шипките. В 100 милиграма диня се съдържа толкова ликопин, колкото и в свежите домати. Само доматите от консерва и доматеното пюре показват по-висока концентрация.

2. Сокът от диня намалява мускулната треска.

Който обича да спортува, би трябвало преди всяка тренировка да изпива чаша динен сок. Съдържащата се в динята аминокиселина, наречена L-цитрулин, трайно допринася за облекчаване на мускулната треска, установили са учени от Американското химическо общество.

3. Плод или зеленчук е динята?

Колкото и невероятно да звучи, динята спада към зеленчуците, тъй като е от семейство тиквови. Но понеже обикновено вкусът определя разликата между плодовете и зеленчуците, а плодовете на динята са сладки, то тя всъщност широко се възприема като плод. Освен това растението преживява много години, докато зеленчукът, обратно, обикновено умира веднага след беритбата и трябва да бъде посят отново най-късно след две години.

4. Кората и семките са ядивни и много здравословни.

Повечето хора изхвърлят кората на динята и изяждат само месестата част. Но кората всъщност е ядивна и полезна. От една страна, тя съдържа много баластни вещества и така създава допълнително чувство за ситост. От друга страна, динената кора е богата на ликопин и цитрулин. Ликопинът намалява с една трета риска от рак на простатата, а цитрулинът стимулира либидото, поради което се използва като активна съставка в редица продукти за потентност. Семките на динята също са полезни. Те съдържат например желязо, цинк, протеини и магнезий. В много страни динените семки се консумират сушени или печени.

5. Динята се състои почти изцяло от вода.

Тъй като над 95% от състава на динята е вода, тя действа много освежаващо през лятото и е приятен начин да регулираме водния баланс на тялото си.

Пъпешите са други плодове от семейство тиквови. Сред тях по-известни са сортовете „Медена роса“,  „Галия“, „Санта Клаус“ и „Канталуп“, които освен на разнообразни минерали и витамини са богати и на фолиева киселина, благотворна за нервната система.

6. Кога динята става опасна за здравето?

Когато не е напълно узряла. Тогава тя бързо се превръща в нежелано слабително средство! За разлика от пъпешите дините бързо се развалят дори в хладилника и губят повече от половината си антиоксиданти. А някои сортове дини достигат до 100 килограма!