Начало България 5 ефективни и 6 условни присъди за биячите от Асеновград

5 ефективни и 6 условни присъди за биячите от Асеновград

1120

Пет ефективни и шест условни присъди получиха 11-те мъже, които през лятото биха деца от отбора по кану каяк в Асеновград. Делото се гледаше по съкратената процедура.

Най-голямата е година и половина затвор. Другите са осъдени на по година лишаване от свобода. Двама от нападателите – на по 10 месеца затвор.

11-те мъже признаха, че са били децата. Пред съда казаха, че съжаляват.

В съдебната зала бяха показани брадвите, лопатите и дъските, с които са били нападнати децата и треньорите им. Треньор, бит от нападателите, е призован по делото само като свидетел, но не и като потърпевш.

Нападателите да бъдат съдени за опит за убийство, не за хулиганство иска бащата, чийто две деца бяха бити.

Същевременно стана ясно, че част от подсъдимите са завели контрадело срещу децата с обвинение, че те са ги нападнали и пребили.

С разочарование си тръгнаха от съдебната зала децата, които бяха нападнати и бити от циганите. От прокуратурата информираха, че все още няма становище дали ще обжалват.

Решението на съда в Асеновград не е окончателно. То подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Припомняме, след побоя над отбора по кану каяк на язовир „40-те извора“ в Асеновград имаше масови протести срещу насилието. На един от тях пристигнаха и мотористи от Пловдив. Вицепремиерът Валери Симеонов отиде на място, за да потушава напрежението.