Петър Стоянов

Навършват се 22 години от паметната дата 4 февруари 1997г., когато България успя да преодолее най-тежката политическа криза в новата си история. По това време страната бе обхваната от невиждани протести. Стотици хиляди българи бяха по улиците, защото инфлацията бе чудовищна, магазините бяха празни и дори в Държавния резерв нямаше жито за хляб.

Практически България бе доведена от комунистите за втори път до фалит в рамките на 10 години. Правителството на БСП с министър-председател Жан Виденов банкрутира финансово и политически. Доларът стана 3000 лева, а пенсиите се свиха до 3 долара.

Въпреки грандиозния си политически и икономически провал, наследниците на българските комунисти поискаха да съставят ново правителство, защото парламентът не беше разпуснат, а в него БСП имаше пълно мнозинство от 125 депутати.

Технически те можеха да съставят и следващо правителство и нямаха нито морални, нито политически задръжки да го направят.

На 4 февруари настоящият вътрешен министър Николай Добрев, придружен от новия лидер на БСП Георги Първанов (впрочем и двамата заместници на така охулвания Жан Виденов) занесоха на президента Петър Стоянов папка с ново правителство с министър-председател именно Николай Добрев.

Това е същият Николай Добрев, който само две седмици по-рано разреши на подведомствената му полиция, в качеството му на министър на вътрешните работи, да бие жестоко с палки хората, протестиращи пред Народното събрание. Сред битите и ранените тогава беше и бившият министър-председател Филип Димитров.

Само две седмици по-рано, на 22 януари бе започнал мандата на новоизбрания президент от СДС Петър Стоянов. Още преди встъпването си в длъжност, той категорично подкрепи протестиращите хора и бързо стана техен любимец. По това време и години след това, Петър Стоянов имаше неизменно обществено одобрение от над 80 на сто, което никой друг български политик и преди, и след това, не можа да постигне.

Подкрепен категорично от българския народ, в 11:50 сутринта на 4 февруари, Петър Стоянов не прие папката с правителството на Добрев и Първанов. В 15 часа президентът свика Консултативния съвет по национална сигурност и след повторен категоричен отказ на Стоянов да им връчи мандат, БСП се съгласиха на предсрочни избори. В 18 часа президентът Петър Стоянов излезе пред ликуващите хора, които вече бяха разбрали за свалянето на комунистите от власт и обяви край на кризата и път към нови парламентарни избори. Това беше изключителна победа за новоизбрания президент и беше отбелязана подобаващо от цялата световна преса.

На 11 февруари, президентът Петър Стоянов отправи официално писмо до Мишел Камдесю, управляващ директор на Международния валутен фонд и му предложи незабавни преговори за въвеждане на валутен борд.

На 13 февруари, президентът Стоянов назначи служебно правителство с министър-председател Стефан Софиянски. Първата задача на служебното правителство на Петър Стоянов беше да подаде молба за НАТО, нещо, което президентът беше обещал в своята предизборна програма, с която и беше избран категорично.

„На президента с любов!“ Служебният премиер Стефан Софиянски връчва на президента Петър Стоянов отчета за тримесечната работа на кабинета. Пресфото БТА

Предсрочните избори бяха насрочени от президента за 19 април. Тогава Обединените демократични сили, начело с Иван Костов спечелиха абсолютно мнозинство на фона на демократичната вълна, заляла България.

Благодарение на решителните политически и икономически действия, предприети от служебното правителство на Петър Стоянов, а после и от правителството на Обединените демократични сили, авторитетът на България нарасна и започна пътя на страната ни към Европейския съюз и НАТО.

Петър Стоянов обяснява на генералния секретар на НАТО защо България трябва да стане член на НАТО, след като го е изтощил след 5 км. крос (сн. Светлана Бахчеванова)

Петър Стоянов бе приеман сърдечно от всички европейски правителства и получаваше тяхната подкрепа. Но, вероятно най-важното постижение на президента Стоянов, е държавното посещение на американския президент Бил Клинтън и семейството му (впрочем, единствено у нас засега). Това посещение трасира окончателно пътя на България към евроатлантическия свят.

Петър Стоянов
на снимката: американският президент Бил Клинтън на гости на българския държавен глава Петър Стоянов в София

Вече минаха повече от 20 години от онези драматични събития. Посткомунистите и петата руска колона у нас още не могат да простят на тогавашния млад президент смелостта да насочи България по пътя към НАТО и Европейския съюз. Десетилетия по-късно президентът Петър Стоянов продължава да бъде обект на клеветнически кампании и различни компромати, имащи за цел да омаловажат цивилизационния избор на България към модерна Европа.

предишна статияЩе се намери ли спонсор за проекта „Радев“?
следваща статияНаводнения изкараха крокодили и змии по улици в Австралия