Начало Здраве 4 признака, че тялото ви е пренаситено със сол

4 признака, че тялото ви е пренаситено със сол

1065

Солта забавя циркулирането на течността в тялото – отдавна е доказано. Преди сто години френски лекари забелязали следното: когато предписват диета на пациентите си без сол, налягането намалява и благосъстоянието им се подобрява, пише Zdrave.to. Това също се случва, когато хората влязат в болница, където са поставени на диета. Но когато човек се връща у дома от болницата и започва да яде повече сол, при същото лечение, състоянието отново се влошава.

Един грам натрий (който се съдържа в солта) забавя 200 ml вода, което води до латентен оток в тялото. Но нашият мъдър организъм разбира всичко и когато има излишък от натрий, той го изхвърля заедно с урината. Въпреки това, заедно с това, много калций също изчезва и липсата му води до остеопороза. Тази болест се е превърнала в бич от последните 30 години. От излишната сол в тялото, по-точно в стомаха, се образува много солна киселина, което може да доведе до гастрит (хронично възпаление на лигавицата).

Тялото ни е саморегулираща се система, която до определен момент може да компенсира всички функции, например, за да премахне излишната сол. Но когато тялото спира да се справя, възникват заболявания.

Смята се, че нормата на сол за възрастен е 3-5 грама на ден. Сега хората средно използват 10-20 грама. С възрастта трябва да намалите количеството на приемана сол. Има сол с ниско съдържание на натрий – това е по-полезно. Но трябва да разберем, че и без сол е невъзможно, защото тя е необходимо вещество в нашето тяло, тъй като участва в биохимичните процеси.

Ето ги и признаците, че трябва спешно да намалите приема на сол:

1. Жажда
Жажда и сухота в устата – първите сигнали, че човек консумира прекалено много сол. Въпреки факта, че тялото работи усилено, за да гарантира, че нивото на натрий и вода винаги е нормално, голямо количество от този елемент все още може да наруши баланса на течността. За да предотвратите това, препоръчваме ви да пиете много вода, ако сте си позволили излишък и сте яли чипсове, пици или други солени храни. Струва си да се запомни, че жаждата може да бъде и симптом на диабета.

2. Високо налягане
Според Американската сърдечна асоциация нормалното кръвно се счита за 120/80 и по-ниско. Ако налягането надвишава тази цифра, може би ядете много сол. Тъй като високото кръвно налягане рядко се съпровожда от симптоми, е необходимо да се проверява периодично. Пренебрегването на същия проблем ще доведе до сърдечни заболявания, инфаркт или влошаване на когнитивните функции. Прекомерният прием на натрий увеличава налягането, като забавя и увеличава течността в организма, като по този начин причинява сърдечно напрежение.

3. Болка в бъбреците
Според Световно проучване по отношение на солта и здравето употребата на сол в големи количества увеличава количеството протеини в урината, което увеличава риска от развитие на бъбречни заболявания и нарушава тяхната работа. В допълнение, натрият може да причини образуването на камъни в тези органи. Ако постоянно изпитвате болка в областта на бъбреците, съветваме Ви незабавно да се консултирате с лекар, за да разберете истинската причина. Най-вероятно ще трябва да преминете към диета с възможно най-малко количество сол.

4. Поява на оток
Превишаването на дневният прием на сол може да доведе до увеличаване на количеството натрий в тялото и този елемент, от своя страна, задържа течността. По този начин водата се натрупва в тъканите, което води до образуването на оток. Всяка част от тялото може да се надуе: лицето, ръцете, краката, глезените и т.н., което пречи на нормалното движение. Най-лесният начин да се отървете от отока е да намалите приема на сол. Но ако след тази мярка отокът не изчезне, трябва да посетите лекар – това може да е признак за по-сериозни заболявания.

предишна статия10 „тайни“ кода за Android, които ще Ви спасят в непредвидени ситуации
следваща статияКими Райконен счупи крак на механик