Начало Любопитно 4 правила как да се справим с жегата в автомобила

4 правила как да се справим с жегата в автомобила

1473
Лятото настъпи, въпреки че през настоящата седмица времето ще е по-подходящо за други сезони. Горещините обаче ще дойдат, а те оказват серио

Лятото настъпи, въпреки че през настоящата седмица времето ще е по-подходящо за други сезони. Горещините обаче ще дойдат, а те оказват сериозно влияние както върху шофьорите, така и върху техните автомобили, пише Automedia. Ето 4 основни правила, които трябва да се спазват за справяне с жегите.

1. Добре проветрете автомобила преди тръгване

В летните горещи температурите в затворен автомобил може да надхвълят 60 градуса по Целзий. Разбира се, можете да включите климатика, но той няма да реши всички проблеми. Помнете, че почти всички материали, от които е направена вътрешността на колата – кожа, пластмаса и др., отделят отровни вещества, които оказват негативно влияние върху човешкия организъм.

Една от алтернативите е да си купите слънцезащитен панел, койго не е никак скъп, помага за спасение от силното нагряване на автомобила. Най-често той се поставя връху предния панел и волана.

2. Задължително пазете чистота в колата

Без значение какъв цвят е вашият автомобил, той трябва да бъде част – както отвън, така и отвътре. Факт е, че черните коли се нагряват повече, но в жегите това няма особено значение. Натрупаната мръсотия нагрява още повече каросерията, докато полираните части отразяват поне част от слънчевите лъчи. Същото важи и за салона, която е добре да бъде изчистен.

3. Не оставяйте бутилки, храна или балони в салона

Забравете за бутилките и храната в салона на автомобила. От горещото време и слънчевите лъчи те могат да нанесат сериозни щети. Храната ще се развали, а бутилката ще се спука. Същото важи и за балона. Известни са случаи, когато стъклено шише действа като лупа и може да предизвика пожар. За деца и животни е ясно – при горещи температури тяхното оставане в затворена кола може да бъде фатално.

4. Пийте вода на всеки 15 минути

При пътуване в горещо време е особено важно за шофьора да приема течности – най-добре вода, при това колкото се може по-често. Специалистите препоръчват веднъг на 15 минути да се поемет някоко грътки, за да се избегне обезводняване на организма.

предишна статия„Джурасик свят: Рухналото кралство“ е новият шампион в боксофиса
следваща статияПродуктите, които причиняват стрес и водят до депресия