Начало България 39 града ще се сдобият с модерен градски транспорт догодина

39 града ще се сдобият с модерен градски транспорт догодина

897
пешеходна пътека

Тридесет и девет (39) български града ще се сдобият с модернизиран градски транспорт догодина. Парите са осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., а отпусната сума е на стойност 237 млн. лева.

Проектите са изключително амбициозни. Във Варна, например, ще има 25 „интелигентни“ пешеходни пътеки, които ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците.

Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно.

Те трябва да издържат на преминаването на камиони, снегопочистващи машини и друга тежкотоварна техника.

Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат „зелени вълни“ по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв.

Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти – община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии.

В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул.“Придунавски“, който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт.

Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

124 млн. лв. ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по „Цар Борис III“ от Съдебната палата до крайната спирка в квартал „Княжево“, което ще позволи по-висока скорост на движение.

Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. „Каменоделска“ от кръстовище с бул. „К. Стоилов“ до кв.„Орландовци“. Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.

Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда, да виждат настъпващите промени и пътувайки да се радват на слънцето и зелените площи.

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв.

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.

предишна статияДоналд и Мелания Тръмп участваха в проследяването на Дядо Коледа
следваща статияСтрахотен ден очаква една от зодиите, пред друга има сериозно изпитание