Начало Водещи 22 март е Световният ден на водата

22 март е Световният ден на водата

1063
вода

Днес е Световниятден на водата. Той се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода.

Тази година темата, обявена от ООН е: „Природа за водата“ – търсене на природосъобразни решения за предизвикателствата, свързани с водата, с които се сблъскваме през 21-ви век.

Денят се отбелязва официално от 1993 по предложение на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED).

В Деня на водата и в България са организирани различни прояви, посветени на водата. Националният музей „Земята и хората” традиционно е съорганизатор и домакин на изяви свързани със събитието.

Образователен семинар „Чиста вода за устойчив свят“, посветен на Световния ден на водата, ще се проведе на 22 март 2018 г. от 14 часа в Големия салон на БАН. Събитието се организира от Института за космически изследвания и технологии към БАН (ИКИТ-БАН) по линия на образователна инициатива „Космическо училище“. Специални гости и лектори на събитието ще бъдат проф. Чен Джун от Националния център по геоматика на Китай и първи вицепрезидент на Международното общество по фотограметрия и дистанционни изследвания (ISPRS) и проф. Сонгниан Ли от Университета Райърсън в Канада и касиер на Международното общество по фотограметрия и дистанционни изследвания (ISPRS), които по това време ще бъдат на научно посещение в ИКИТ-БАН.

Неправителствените организации Българска Асоциация по водите и „Аз обичам водата“ за шести пореден път организират Седмица на водата 2018, която започва с фотоизложба „Изворите в България“. 50-те най-добри фотографии от едноименния национален конкурс ще могат да се разгледат в Регионален исторически музей – София, който се помещава в сградата на Централна минерална баня.

От 10.00 до 12.00 ч. в Националния музей „Земята и хората“, Водноспасителната служба на БЧК ще представи програмите и правилата за водна безопасност. Под формата на игри и забавления, всеки посетител ще може да научи как правилно да постави спасителна жилетка и как да окаже помощ при воден инцидент.

предишна статияАПИ: Слаб сняг вали на много места в страната. Пътищата са мокри и хлъзгави
следваща статияЗукърбърг призна, че са допуснати грешки в опазването на личните данни