Начало Култура 21 март: Световен ден на поезията

21 март: Световен ден на поезията

64
книга, четене, поезия

На 21 март се отбелязва Световният ден на поезията. През 1999 г. ЮНЕСКО реши 21 март да бъде посветен на поезията с цел да подкрепи езиковото многообразие и да увеличи възможността за чуването на застрашените езици.

Този ден е повод за уважение към поетите, оживяване на устните поетични традиции, насърчаване на поезията чрез четене, писане и обучение, сближаване на поетичното изкуство с другите изкуства като театър, танци, музика и живопис и повишаване на видимостта на поезията в медиите.

Световният ден на поезията се отбелязва и в България с различни инициативи.

В Бургас ще се проведе анонимен поетичен блиц конкурс в Дома на писателя. Това съобщиха от читалище „Любен Каравелов 1940“.

В него ще участват поети от различни поколения и почитатели на поезията. Участниците трябва да напишат стихотворение на зададена тема. Най-добрите ще бъдат наградени, а събитието ще бъде съпроводено с музика. 21 март съвпада с Международния ден на кукления театър, затова в програмата ще вземат участие и актрисата Румяна Кралева и децата от Театрална формация „Усмивка“.

предишна статияИзраелски изтребител уби двама въоръжени нападатели в бежански лагер на Западния бряг, съобщи израелската армия
следваща статияФейсбук се забавлява: Габриел, мигни два пъти, ако си заложник!