Начало Водещи 2024: Украйна я очаква най-тежката година от войната?

2024: Украйна я очаква най-тежката година от войната?

144
Украйна

През 2023 година развитията в украинския конфликт с Русия не застанаха на място. Според експертите, следващата година може да се окаже най-трудна за Киев.

За да се разбере мащабът на промените, трябва да се спомни какво се случи преди година. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза успехи в конгреса на САЩ и привлече вниманието на международната общност. Зеленски получи обещание за ново оръжие от САЩ и Германия, което да помогне на Украйна в контраофанзивата й.

Без големи доставки, но с F-16

Година по-късно ситуацията е различна – Украйна изгуби Бахмут и се сблъска със затруднения в контраофанзивата си. Зеленски пробва да убеди Конгреса да осигури помощ за Украйна, но не успя. Западът не изпълни обещанията си за доставки на оръжие и боеприпаси, освен изтребителите F-16. Въпреки това, очакванията за промени в украинския конфликт не се оправдаха.

Проблеми в западната поддръжка

Президентът Зеленски изправи пред ново предизвикателство през началото на 2024 година, когато западната поддръжка срещу Русия се намали значително. В солидарността на Запада с Киев се появиха пукнатини, както и в украинското военно ръководство. Ситуацията предизвика напрежение между Зеленски и главнокомандващия Залужний.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле“

Още актуални анализи – четете тук

предишна статияЕто кои ще са почивните дни през 2024 година
следваща статияНай-ниските температури през януари ще бъдат между минус 13° и минус 8°, а най-високите – между 13° и 18°