Начало Технологии 20 любопитни факта за Google навръх 20-ата годишнина на компанията

20 любопитни факта за Google навръх 20-ата годишнина на компанията

1305
Google

Най-популярната интернет търсачка в света отбелязва края на второто десетилетие от създаването си.

Вижте 20 интересни факта за струващата около 800 млрд. долара Google, подбрани от Express.

1. Основателите на Google Лари Пейдж и Сергейн Брин се срещат за първи път, когато 22-годишният Пейдж посещава Станфордския университет, а учащият вече в университета Брин му показва кампуса.

2. Техният сайт първоначално трябвало да се казва Googol – името на числото 1, следвано от 100 нули. Терминът е избран, за да подчертае мисията на търсачката да организира на пръв поглед неограничената информация в мрежата. Вследствие на погрешно изписване обаче се стига до Google и това име, в крайна сметка, остава.

3. Алгоритъмът PageRank на Google е кръстен на Лари Пейдж и е разработен на оборудване на Станфордския университет, а учебното заведение притежава патента за него. Google получава ексклузивното право да използва технологията срещу 1.8 млн. акции. Книжата са продадени през 2005 г. за 336 млн. долара.

4. Пейдж и Брин са принудени да регистрират Google като компания на 4 септември 1998 г., след като съоснователят на Sun Microsystems Анди Бехтолшайм им издава чек за 100 000 долара, но в полза на Google Inc, вместо на тях лично.

Сред другите бизнес ангели, инвестирали в Google, е и основателят на Amazon Джеф Безос, който инвестира 250 000 долара. От 2006 г. обаче Google избира 27 септември за своя официален рожден ден и отбелязва повода с ежегоден Google дудъл.

5. Първото работно място на основателите са апартаментът и гаражът на тяхна приятелка на име Сюзън Войчицки в калифорнийския град Менло парк. Войчицки става служител номер 16 в Google, a в момента е главен изпълнителен директор на YouTube.

Брин се жени за сестрата на Сюзън – Ан, през 2007 г. Двамата имат син и дъщеря, а през 2013 г. се разделят, след като Брин започва връзка с маркетинговия директор на Google Glass Аманда Розенбърг.

Лари Пейдж все още е женен за научния изследовател Лусинда Саутърт, с която имат две деца. Те живеят в Пало Алто и притежават яхта на стойност 45 млн. долара.

6. Пейдж и Брин наистина не искали да ръководят собствен бизнес, затова се опитали да продадат компанията за 1 млн. долара. Конкурентите от Yahoo, Altavista и Excite обаче им отказали. Когато Google е предложена на Yahoo отново през 2002 г., цената вече се била качила до 5 млрд. долара, а ответната оферта на стойност 3 млрд. долара е отхвърлена. Днес пазарната стойност на Google е около 800 млрд. долара.

7. Така нареченият Google дудъл, или честата смяна на логото на сайта на компанията, датира от 1998 г., когато Пейдж и Брин поставят фигурка зад второто “o” в Google, за да покажат, че се намират на фестивала Burning Man.

8. На 1 април 2000 г. Google се присъединява към традицията на компаниите от Силициевата долина да измислят първоаприлски шеги, като представя MentalPlex, или способността да чете мислите на потребителите си.

9. Клингон – езикът на извънземните от Star Trek, се превръща в един от 72-та езика, от които потребителите на Google могат да избират през 2002 г. Сред другите нетрадиционни опции е и Елмър Фъд – вечният враг на Заека Бъни, който не може да произнася “л” или “р”.

10. Компанията излиза на борсата през 2004 г., като акциите започват да се търгуват на цена от 85 долара, което й определя пазарна капитализация на стойност 27 млрд. долара, почти колкото тази на General Motors. Около 900 служители на Google се събуждат милионери на следващия ден.

11. Много експерти от Силициевата долина решиха, че Пейдж и Брин са направили грешка, плащайки 1.65 млрд. долара за YouTube през 2006 г. Преди година обаче водещ анализатор на Google изчислява, че стойността на компанията е нараснала до 75 млрд. долара, или пет пъти колкото Twitter по онова време.

12. Google редовно наема 200 кози за седмица от компания на име California Grazing, които използва, за да поддържа тревата и храстите около централата си в Маунтин вю.

13. През 2013 г. Google стартира Project Loon, който има за цел да осигури интернет свързаност на милиардите хора по Земята, които нямат достъп до мрежата, посредством оборудване, работещо на слънчева енергия и позиционирано върху балони с хелий, летящи на височина от 20 км.

14. Град Топика в щата Канзас промени за месец името си на Google в опит да убеди гиганта в сферата на интерент търсенето да изпробва новата си супербърза оптична връзка в града.

15. До 2011 г. Google бе инвестирала 850 млн. в чиста енергия, в това число 168 млн. долара в слънчева електроцентрала в пустинята в Мохаве в Калифорния и 100 млн. долара във вятърен парк в Орегон, който е един от най-големите в света.

16. Google разполага с множество частни самолети, в това число Boeing 767, Boeing 757 и два самолета Gulfstream V. За да осигурява по-безпроблемно кацане на самолетите си, Google периодично ги заема на своя съсед НАСА в замяна на използване на нейната писта.

17. Google притежава домейните с начините, по които се изписва най-често погрешно името на сайта, в това число gooogle.com, gogle.com и googlr.com

18. Ако служител на Google в САЩ почине, неговата вдовица/вдовец или партньор получава 50% от заплатата на служителя в следващото десетилетие.

19. През годините Google е създала десетки шеги и нововъведения, известни като “Великденски яйца”. Един от най-популярните примери е, ако напишете barrel roll в търсачката на Google и кликнете на първия резултат, страницата ви ще се завърти на 360 градуса.

20. Google, която постоянно осъществява придобивания, е купувала средно по повече от една компания на седмица през 2010 и 2011 г. От 2015 г. този конгломерат се управлява от компания майка на Alphabet, която има 80 000 служители.

Profit.bg

предишна статия15 любопитни факта за крушите, които не знаете
следваща статияДнес не тръгвайте без чадър! Очакват се дъждове на много места в страната