Монети на Ислямска държава

Турските служби за сигурност са задържали 16 златни монети с името на терористичната организация „Ислямска държава” (ИД), като това е част от антитерористична операция в северозападната провинция Сакария.

Монетите са били намерени в дома на заподозрян за връзки с организацията, който е бил задържан.

Междувременно в още 17 провинции в страната текат операции, като 27 човека са задържани, а 17 от тях са по-късно са осъдени в съда.

Турските сили за сигурност за въвлечени в дълга продължителна кампания за изчистването на Турция от терористи на ИД.

Чужденци, които се опитват да се присъединят към организацията обикновено минаван през турската страна. Турция предприема сериозни мерки против чуждестранните членове на ИД и призова западните страни към сътрудничество в разузнаването.

Според официалните данни около 2 000 човека са арестувани и 7 000 са били депортирани в операция против Ислямска Държава. На около 70 000 човека им е било отказано да влязат в страната заради предполагаеми връзки с терористичната организация.

Силите за сигурност са предотвратили поне 10 атаки. Данните показват, че към момента 18 500 човека биват наблюдавани за връзки с терористичната организация откакто са в страната.

Военните операции в Сирия и Ирак доведоха до бързо намаляване на териториите и членовете на ИД. Турция помогна на Свободната сирийска армия да си възвърне някои от градовете, които терористичната организация контролираше от 2016 г.

предишна статияХлебарките като деликатес и козметика: Китайски фермер ги отглежда като свои деца
следваща статияГеорги Киряков: БСП успява да се консолидира преди избори