куче, приют

За първите два месеца на 2019 година са осиновени 138 кучета от общинските приюти. Това каза директорът на общинското предприятие „Екоравновесие“ д-р Веселин Асенов, който направи отчет на дейността на дружеството.

„Заловените кучета от екипите на предприятието за изминалия месец са 311, от които 259 са кастрирани и 199 са върнати на местата, от които са заловени. 10 кучета са предадени от стопани, които нямат възможност да се грижат за тях“, обясни директорът.

Той добави, че през ветеринарната клиника „Връбница“, която е към „Екоравновесие“ са постъпили за лечение 19 животни като за изминалите 2 години от там са преминали над 800 животни, на които им е оказана медицинска помощ.

„За изминалия месец изразходваните финансови средства за дейността на дружеството възлизат на стойност 169 635 лв.“, отчете д-р Асенов.

Директорът заяви, че през пролетта ще стартират традиционните инициативи „Осиновявай, не купувай!“ и кампанията за безплатна кастрация, ваксинация и микрочипиране на дворни кучета.

„В рамките на кампанията за кастрация на дворни кучета през февруари са били обработени 36 животни. През изминалата 2018 г. обработените дворни кучета са със 101 повече в сравнение с 2017 г.“, добави още той.

Председателят на комисията по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева каза, че големият проблем е нарастването на броя на изхвърлените и изоставени на улицата домашни любимци и призова за обществена нетърпимост към хората, които правят това.

„Тревожното е, че тази тенденция не се наблюдава само на конкретно място. Тя е разпределена по целия град. Случай в „Докторската градина“; в центъра на „Шишман“ и „Граф Игнатиев“, случай във „Витоша“, където заловеното куче е установено, че е с чип, поставен в Монтана. Последният случай е изхвърляне на 7 броя кучета от бус в „Бъкстон“. За съжаление гражданите подали сигнала не са реагирали своевременно и ние не разполагаме с номера на буса“, каза Радева и призова хората да бъдат бдителни и когато станат свидетели на такава ситуация веднага да сигнализират дружеството или на тел. 112, за да бъдат предприети незабавни мерки.

Запитан какво прави общината срещу нарушителите, директорът на „Екоравновесие“ обясни, че им се налагат санкции.

„Това не е престъпление, но е нарушение. В Закона за защита на животните са заложени санкциите. При първо нарушение глобата е от 100 – 250 лв., а при второ – 250-500 лв. и трайно настаняване на животното в приют“, обясни д-р Асенов и добави, че за миналата седмица са били наложени 6 глоби на собственици, които са изхвърлили домашните си любимци. Той подчерта, че на ден се получават по 2-3 сигнала за изоставени на улицата животни.

По отношение на идеята дружеството да започне да се работи за намаляването на популацията на уличните котки, Радева заяви, че това все още не е в задълженията му и по тази тема се работи с неправителствената организация „Четири лапи“.

„В края на миналия месец беше подписано и споразумението, което е по решение на СОС за предоставяне и стопанисване на приюта в Слатина на фондация „Четири лапи“. Предстои да бъде подписан договор“, анонсира Радева.

На въпрос дали общината предвижда да започне да се занимава и с безстопанствените коне на територията на София, Лорита Радева обясни, че към момента общините имат ограничени правомощия и решение на проблема ще се търси през законодателна промяна.

Тя припомни още, че сега е моментът собствениците на домашни любимци да заплатят годишната такса от 24 лв. От нея са освободени само стопаните на кастрирани животни.

предишна статияТръмп „забрави“ Мелания на прага на Белия дом
следваща статияУмерен вятър, топло време и слаби превалявания днес