Начало Водещи 13 щама на коронавируса е имало в Ухан в края на 2019-та

13 щама на коронавируса е имало в Ухан в края на 2019-та

1156
коронавируса Ухан

Има основания да се смята, че през декември 2019 г. в Ухан най-малко 1 000 души са били заразени с 13 различни щама на коронавируса. Това заяви специалистът по заразни болести от Световната здравна организация Питър Бен Ембарек.

Ръководителят на международната експертна група на Световната здравна организация твърди в интервю за CNN, че Китай е предоставил на намиращия се там екип данни само за 174 случая на заразяване, регистрирани през този период. Реалният им брой обаче е много по-голям, тъй като лекарска помощ са потърсили само пациенти с тежка форма на заразяване.

При някои от случаите щамовете на SARS-CoV-2са започнали да се разпространяват от местните пазари, но друга част нямат връзка с тях.

Експерти от СЗО търсят истината за появата на коронавируса в Ухан

Експертна група на СЗО проучва причината за възникването на коронавируса в Ухан. Миналата седмица учените заявиха, че вероятно вирусът е пренесен от прилеп към човека благодарение на междинен гостоприемник, докато предаването му вследствие на лабораторно изтичане е слабо вероятно.

Бавното осигуряване на достъп до данни от страна на Китай увеличава опасенията, изразени от много учени, изучаващи произхода на болестта, че разпространението на Covid-19 в страната може да е започнало много преди декември 2019 г.

Мисията включва 17 учени от СЗО и 17 китайски учени. Тя е изследвала генетичния материал на вируса  от ранните случаи, до които им е бил осигурен достъп. Това им е позволило да разгледат частични генетични проби, а не само пълни. В резултат те успяват да съберат 13 различни генетични последователности на коровируса SARS-COV-2 от декември 2019 г.

Ако бъдат изследвани заедно с по-обширни данни за пациентите в Китай през 2019 г., последователностите могат да дадат ценни улики за географията и времето на огнището преди декември.

Какво означава циркулацията на 13 щама?

Ембарек отказа да направи заключения относно това какво означават за историята на болестта тези 13 щама. Откриването на толкова много и различни варианти на вируса предполага, че той е циркулирал много преди декември 2019 г. Този генетичен материал вероятно е първото физическо доказателство, което се появява в международен план в подкрепа на подобна теория.

На мисията са били предоставени анализи на 92 предполагаеми случая на Covid-19 от октомври и ноември 2019 г. Това са пациенти, които са имали подобни на Covid-19 симптоми и са били тежко болни. Екипът на СЗО помоли тези пациенти да бъдат тествани през януари тази година за антитела. От тях 67 са се съгласили да бъдат тествани и се оказало, че нямат антитела, каза Ембарек. Той добави, че са необходими допълнителни тестове, тъй като остава неясно дали преболедувалите вируса имат антитела година след оздравяването си.

Начинът, по който тези 92 случая са били разпределени географски, също се оказва интригуващ за учените. Пациентите не са били на групи, както става при огнищата на болести. Те са били разпределени в цялата провинция Хубей, където се намира Ухан.