Начало Любопитно Пет неща, за които не се знае с каква цел са направени

Пет неща, за които не се знае с каква цел са направени

510
Сподели
Обръщали ли сте внимание колко ненужни елементи има по предметите и вещите, които използваме? Свикнали сме да не ги забелязваме или

Обръщали ли сте внимание колко ненужни елементи има по предметите и вещите, които използваме? Свикнали сме да не ги забелязваме или просто да не им обръщаме внимание, пише „Дарик“. Но те имат конкретна цел.

Поставка под капачката

Чудили ли сте се, защо под капачката на безалкохолните напитки винаги има по едно кръгче от някаква странна материя, която сякаш си стои безцелно там? Тази гъвкава пластмасова мембрана е поставена там с цел течността да се запази под налягане и така газировката на безалкохолната напитка да си остане в бутилката. Кръгчето служи за уплътнител и по този начин се създава херметическа ключалка под капачката на бутилката.

Издадените чертички на клавишите F и J

Ако разгледате внимателно клавиатурата на компютъра си ще забележите, че върху клавишите F и J има по една издигната чертичка. Ако сложите пръстите си на всеки от двата бутона с оребрение, ще забележите, че ръцете ви са в перфектна позиция и така ще можете да пишете много по-бързо.

Професионалните стенографи никога не поглеждат към клавиатурата си. Това се дължи именно на удобството, което създава оребрението на F и J.

Дупката в клечката на близалката

Забелязали ли сте, че клечката на близалката има дупка? Това е направено с цел близалката да бъде хваната точно там и да не може да се откъсне цялото кръгче близалка от клечката.

Мекият плат на вътрешната част на бельото

Целта на тази подплата е да абсорбира влагата и да осигури по-добра хигиена. Някои хора смятат, че това се прави, за да се оскъпява бельото, но други са на мнение, че това се прави за по-голям комфорт.

Необяснимите капси по дънките

Обръщали ли сте внимание на металните капси по дънките и джинсите? Тези малки медни нитове са всъщност патентовани от Леви Щраус. Идеята за тях му хрумнала през 1829 г., когато забелязал, че панталоните на американските златотърсачи се износват много бързо.

Леви Щраус създава най-популярните в света панталони днес – дънките, по време на златната треска в Калифорния.

Коментари