Начало Любопитно 12 храни, които не подозирате колко много протеин имат

12 храни, които не подозирате колко много протеин имат

3788
protein

Пиле, риба, яйца, кисело мляко, боб и ядково масло. Ако някой ви помоли да направите списък с храни с високо съдържание на протеини, това са основните тези, които ще споменете. Но има и много други претенденти, за които вероятно дори не подозирате.

Много пълнозърнести храни, сирена и зеленчуци помагат за изграждане на мускулите и редовното им похапване може значително да увеличи съдържанието на протеини към диетата ви. Някои дори имат достатъчно протеини, за да ги превърнете в основно ядене или закуска.

Ето 12 храни, които са идеални, ако искате да си набавите достатъчно количество протеини.

  1. Сладки картофи

Нишесте или протеин? Излиза, че сладките картофи имат и двете. Съдържанието е 4 грама в купа печени сладки картофи, което се равнява на около половин чаша нискомаслено мляко.

  1. Артишок

Без шега, чаша „задушен артишок“ съдържа 4 грама протеин. За да си спестите неприятностите от цялото приготовление, изберете замразен или консервиран артишок.

  1. Зеленолистни

Попай е прав: Спанакът е храна, която прави мускули, защото съдържа 5 грама протеин за купичка. И други зелени не са далеч назад, затова не ги пренебрегвайте.

  1. Козе сирене

То е не само вкусен начин да си набавите калций, но и е изненадващо добър източник на протеини, с 6 грама на 30 грама от полутвърдо сирене. Това е толкова голямо яйце.

  1. Пълнозърнеста паста

Никога няма да гледате на нудълите само като на голяма купа паста. Защо? Една чаша варена паста от пълнозърнеста пшеница има и 7,5 грама протеин.

  1. Грах

Той е истинска хранителна бомба. В чаша зелен грах има 8 грама протеин – повече от всеки друг зеленчук. Ако нямате пресен, купувайте замразен, който е много свеж и вкусен.

  1. Киноа

Пълнозърнестите храни могат да бъдат страхотен източник на протеин, както е киноа. Тя доставя 8 грама протеин на чаша, наред с минерали като желязо и магнезий.

  1. Тиквени семки

Тези зелени семена не са само хрупкави и вкусни, но и са заредени с протеини – около 9 грама на 1/4-чаша.

  1. Пармезан

Любимото твърдо сирене на всеки не е просто вкусно. Също така е пълно с протеин – 10 грама на 30 гр, за да бъдем точни.

  1. Камут

Ако никога не сте опитвали тези дребни зърна, помислете да ги добавите към менюто си. Вкусът е ядков и сладък, а количеството протеин – 11 грама на чаша.