Начало Любопитно 11 плашещи факта, от които ще ви настръхнат косите (СНИМКИ)

11 плашещи факта, от които ще ви настръхнат косите (СНИМКИ)

3893
бебета

Най-плашещите факти са онези, които се отнасят за делнични неща, които приемаме за даденост и на които не обръщаме внимание. Но днес ще ви накараме да се замислите за миг, пише Dama.bg. Ако фактите ви дойдат в повече, обърнете се към тези сладки животни, които ще ви върнат усмивката.

1. До края на 80-те някои лекари са вярвали, че новородените бебета не могат да изпитват болка.

Проучване, проведено през 1988 г. във Великобритания и Северна Ирландия, показва, че 13% от хората са били абсолютно сигурни, че децата на възраст между 0 и 12 месеца не могат да изпитват болка. 23% също са смятали така, въпреки че не са били абсолютно сигурни. Всъщност много лекари са били на същото мнение, затова при сериозни операции са използвали само местна упойка.

В миналото са се водили много дебати за това дали новородените и бебетата под годинка могат да изпитват болка. Представяте ли си? Днес е доказан факт, че новородените и дори неродените деца могат да изпитват болка също като възрастните хора.

2. Има по-голяма вероятност да умрете, докато си взимате душ, отколкото да спечелите джакпота от лотарията.

Според различни изчисления шансовете да спечелите джакпота от лотарията варират от 1 на 176 млн. до 1 на 15 млн. Докато вероятността да умрете в собствената ви баня е около 1 на 840 хил., т.е. доста по-голяма. Е, все пак има и късметлии като двойката на снимката – тези шотландци са спечелили 161 млн. паунда през 2011 г.

3. През целия ви живот ще срещнете стотици убийци, без да разберете.

Числото зависи от това къде живеете и колко хора срещате всеки ден. Ако живеете в малък град, ще срещнете около 16 убийци през живота си, ако живеете в голям град и всекидневно се разминавате или общувате със стотици хора, през живота ви ще се срещнете с хиляди убийци, без да разберете.

Зависи и в коя страна живеете, разбира се. При нас серийните убийци се срещат рядко, за разлика от САЩ. Един от най-известните американски убийци – Тед Бънди, е подбирал обикновени хора, които са водили съвсем нормален живот. По едно време той дори работи на горещ телефон и е разубеждавал хора, които са искали да се самоубият.

Но под маската на добър човек и доброволец се е криел убиец и изнасилвач, който е извършил 30 убийства от 1974 до 1978 г.

4. Вероятността да умрете на рождения ви ден е 6,7%– по-голяма от всеки друг ден.

Според проучванията на Университета на Чикаго процентът е дори по-висок при младежите и ако рожденият ви ден е през уикенда. Най-вероятната причина са инцидентите по време на купоните и прекаляването с алкохола и други субстанции, както и това, че много хора с депресия се чувстват особено потиснати на рождения си ден и решават да сложат край на живота си.

5. В повечето случаи телата на загиналите на Еверест остават там завинаги.

Много алпинисти са загинали в опити да покорят най-високия връх на планетата. Последните метри са най-опасни, а т.нар. „зона на смъртта“ започва след 7900 метра височина. Ако някой загине в зоната на смъртта, той остава там завинаги, защото хеликоптерите не могат да летят на такава височина, а свалянето на телата е твърде опасно дори и за най-подготвените спасители.

Някои тела стоят там от толкова време, че са се превърнали в ориентири за останалите алпинисти. Например е имало мъж, известен като Зелените ботуши, които е показвал пътя към върха от 1996 г. до 2014 г., докато останките му не изчезват. Предполага се, че може тялото да е преместено от силни ветрове или че някой си е направил труда да го погребе под скалите.

6. Хората, които прекарват повече от 2 часа дневно в гледане на телевизия, скъсяват живота си с 1,4 години.

Всъщност причината за това не е в самото устройство, така че не бързайте да изхвърляте телевизора. Причината е, че повечето хора, които гледат много телевизия, обикновено не водят активен начин на живот. Ако се застоявате вечер пред компютъра ефектът ще е същият.

7. Върху кожата на половината човечество живее паразит, който се храни с кожата им.

Смята се, че върху кожата на лицето на 1/3 от децата, 1/2 от възрастните и на 2/3 от хората в старческа възраст живее паразит, наречен демодекс. Най-често паразитите живеят около кожните фоликули на веждите, миглите и носа. Те се хранят с кожни клетки и себум. Обикновено паразитът не предизвиква някакви оплаквания, но в някои случаи (при много стрес или при съпътстващи заболявания) количеството на паразитите се увеличава драстично, което води до заболяването демодикоза.

8. Всеки ден се отсичат 27 хил. дървета, за да се направи от тях тоалетна хартия.

Плашещо число, нали? Хубавото е, че все повече хартия се рециклира, а дървета се засаждат постоянно.

9. Върху екрана на телефона ви има 10 пъти повече бактерии, отколкото на седалката на тоалетната ви.

Свикнали сме да смятаме седалката на тоалетната чиния за нещо мръсно, но рядко се замисляме колко мръсен всъщност е телефонът ни. Учени от Университета на Аризона са открили, че мобилните ни устройства са с цели 10 пъти по-мръсни от тоалетната седалка.

Все пак много от нас се сещат да си измият ръцете, когато се приберат, но почти никой не се сеща да почисти и телефона си, а бактериите върху него се трупат. Единственото, което трябва да направите, е да почиствате телефона с мокра кърпичка за телефон. Ако пък искате нещо по-радикално, продават се и устройства като това на снимката, които дезинфекцират телефона.

10. Дъното на Световния океан прилича на гробище за кораби.

Според ООН на дъното на океана има около 3 млн. потънали кораба от различни епохи. Ако извадим всички кораби и ги подредим в една линия, тя ще обиколи екватора два пъти.

11. Хиляди хора умират всяка година заради нечетлив лекарски почерк.

Всяка година в САЩ умират около 7000 души заради прием на грешните лекарства. Понякога това се дължи на лекарска грешка, а друг път фармацевтите не могат правилно да разчетат рецептата.

Бонус: На тази снимка е заснето цялото човечество, без един човек.

На тази фотография виждате лунния модул от мисията „Аполо 11“, на който се намират Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, самата Луна и нашата планета с всички нейни обитатели. Единственият човек, който не е на снимката, е нейният създател – Майкъл Колинс – третият член на екипа.

предишна статияТези четири звука на тялото издават здравословен проблем
следваща статияЯпонци създадоха сладолед, който не се топи