Начало България 10 000 „зелени билета” са закупени за днешния ден

10 000 „зелени билета” са закупени за днешния ден

1011
зелен билет

Заради превишените нива на фини прахови частици днес Столична община пусна „Зелен билет“ за пътуване с градски транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

В дни без превишени нива цената на карта за целия ден е 4 лева.

Билетът може да бъде купен от всички центрове за продажба на билети, както и от превозните средства на обществения транспорт.

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Към 15 ч. са продадени над 10 000 „зелени билета“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова:

„До този момент навсякъде хората имат възможност да закупят тези билети. Там, където свършат – при шофьорите или на касите, се зарежда отново. Има готовност  и от транспортните оператори, ако някъде има прекалено голям интерес към пътуването с градски транспорт, да може да се увеличават линиите!”, каза кметът.

От общината отново призоваха да не се ползват лични автомобили, а домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, да ползват електрически уреди. Лекарите съветват хората с белодробни заболявания, малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

Според информацията за нивата на фини прахови частици за територията на София днес и утре (28 и 29 януари) не се очаква силно замърсяване. Само станцията в кв. Хиподрума отчита стойности над допустимите, обозначени с код „жълт” за умерено замърсяване – 51-100 ug/m3 над нормата.

Продължават проверките за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града, съобщават още от пресцентъра на Столичната община.

предишна статияИлън Мъск обяви кога ще изстреля „Фалкон Хеви“
следваща статияБългария въвежда системата „AMBER Alert – изчезнало дете”, свързана с Facebook