Начало Водещи 10 храни, които задължително трябва да се ядат през есента

10 храни, които задължително трябва да се ядат през есента

1370
храна

През есента много хора се оплакват от спад в жизнеността и настроението. Хранителната специалистка Елена Соломатина препоръчва в есенната диета да се включат храни, които допринасят за производството на хормона серотонин, наричан още „хормон на радостта“. Този хормон играе важна роля в работата на нервната система, пише Zdrave.to.

По-специално, според експерта, необезмаслените млечни продукти ще ни спасят ефективно от есенната меланхолия – те съдържат триптофан, който подпомага за производството на серотонин. Особено полезно в това отношение е твърдото сирене, използването му помага при изблици на дразнене и безсъние.

Също така, за да активирате производството на серотонин, са много подходящи гъбите и орехите. Тези продукти имат високо ниво на В витамини, които са необходими за превръщането на триптофана в невротрансмитер на серотонина.

Друг източник, богат на витамини В, са бобовите растения. Eфективен за подобряване на настроението продукт са бананите. Те са обогатени с вещества, които предизвикват усещане, подобно на еуфория, помагат при хронична умора.

Освен тях, почти незабавно увеличава емоционалния тонус, ободрява, дава работоспособност и енергия и шоколадът. Експертите препоръчват да се предпочита тъмния шоколад.

В този списъка на „лекарства“ срещу есенната меланхолия са продукти, които се отличават с висока концентрация на триптофан, необходим за производството на серотонин. Това са скумрия, пиле и яйца, говеждо месо.

предишна статияБездомник запали 137 коли в Ню Йорк (ВИДЕО)
следваща статияЗвездите, които отказаха легендарни роли, и съжаляват за това (СНИМКИ)