Начало Здраве 10 ползи от тренировките навън, вместо във фитнеса

10 ползи от тренировките навън, вместо във фитнеса

1339
Спортът подобрява здравето, развива мускулатурата и повишава самочувствието ни. Когато тялото работи, всичко работи, п

Спортът подобрява здравето, развива мускулатурата и повишава самочувствието ни. Когато тялото работи, всичко работи, пише 10te.bg. Ще се учудите колко по-полезно е той да се практикува навън, вместо в затворена зала.

1. Спим по-добре
Хората, които тренират, усещат подобрение на качеството на съня. За тези, които тренират навън обаче, резултатите са още по-добри. Доказано е, че дори кратка тренировка от леки упражнения на чист въздух влияе положително върху добрия сън. Една сутрешна гимнастика пък действа ободряващо и дава страхотно начало на деня.

2. Имаме голям избор от упражнения
Тренирайки навън, имаме огромна свобода. Можем да извършваме множество дейности, които ще са в пъти по-приятни от фитнеса – каране на велосипед, бягане в парка, скачане на въже, катерене и дори ходене пеша.

3. Спестяваме средства
Когато тренираме навън, спестяваме средства от фитнес и различни групови тренировки, които посещаваме. Чрез ходене пеша можем да спестим и разходи по автомобилите си.

4. По-забавно е
Няма как да отречем, че един час каране на колело или бягане в парка минава много по-приятно, отколкото час във фитнеса. Спортуването сред природата може да помогне да завържем нови запознанства и приятелства.

5. Тренировката минава неусетно
Тренирането сред природата минава много бързо. Благодарение на честата смяна на местата, на които тренираме, определено няма да ни стане скучно. Един кратък поход на екопътека действа страхотно както на фигурата, така и на настроението ни!

6. Горим повече калории
Ако тренираме навън, когато температурите са по-ниски, ще постигнем повече резултати с по-малко усилия. Това се случва благодарение на студения въздух, който затруднява регулацията на телесната температура. В естествена среда тялото използва много повече мускули, отколкото в закрита зала.

7. Стимулира имунната система
Тренировките навън подсилват имунната система. По този начин избягваме престоя на затворено място, където е пълно с множество микроби, метаболизмът се подобрява и се засилва освобождаването на токсичните вещества от организма.

8. Подобрява сърдечното здраве
Тренировките навън активизират „хормоните на еуфорията“ и по този начин подпомагат сърдечното и психическото здраве на човека. Спортът принуждава сърцето да работи повече, засилвайки задвижването на кръвта в тялото.

9. Прекарваме повече време сред природата
Доказано е, че прекарването на време сред природата допринася за нашето ментално здраве. Чрез него се чувстваме психически разтоварени. Слънчевата светлина заздравява костите ни, поради излъчването на витамин D. Една разходка сред природата ни прави значително по-щастливи!

10. Справяме се по-лесно със стреса
Спортът е един от най-добрите начини за справяне с депресията и стреса. Редовното спортуване навън помага на организма да реагира адекватно на стресови ситуации. Най-подходящите упражнения против стрес са йогата и медитацията.

предишна статияКак изглежда ВАЗ-2105 за 162 00 долара? (ВИДЕО)
следваща статияУчените се обединиха: Вече е ясно по време или след ядене трябва да пием вода