Начало Водещи 10 минути с котка или куче убиват стреса

10 минути с котка или куче убиват стреса

1001
кучетата

Дори 10 минути общуване с котки и кучета дневно може значително да намали нивото на стрес – хормона при човека, според проучване на студенти, публикувано миналия месец.

Изследване, проведено сред 294 студенти от група учени във Вашингтонския държавен университет, показа положителното въздействие на взаимодействието с домашни любимци. Резултатите са публикувани списание „AERA Open” през юни, информира Би Би Си.

Изследването е първото, което демонстрира намаляване на нивото на кортизол, хормон на стреса, по време на реална интервенция, а не в лабораторни условия.

Участниците в проучването бяха разделени на случаен принцип в четири групи. Първата група е имала практически взаимодействия с котки и кучета в малки групи в продължение на 10 минути – ласки, игра или само прекарване в компанията на домашните любимци. Втората група е наблюдавала другите да взаимодействат с животните, докато чака на опашката за своя ред.

Третата група наблюдава слайдшоу на същите животни, достъпно по време на интервенцията, докато четвъртата група само е „чакала”, без да участва или наблюдава останалите.

В рамките на проучването изследователите са събрали няколко проби от кортизол на слюнката от всеки участник през деня, започвайки от сутринта, когато се събудят и след това след взаимодействието с животните, за да измерят нивото на стресовия хормон.

Изследователите са открили, че тези, които се занимават с котките и кучетата са имали значително по-ниски нива на кортизол след 10-минутно взаимодействие.

„Само 10 минути могат да окажат значително въздействие“, заяви Патриша Пендри, доцент от отдел „Човешко развитие“ на Вашингтонския университет.

„Студентите в нашето проучване, които са взаимодействали пряко с котки и кучета, са имали значително намаляване на кортизола, който е основен стрес хормон,“ каза тя.

Следващата стъпка в проучването на екипа на Пендри е да проведе и осъществи наблюдение след четири седмична програма за превенция на стреса, подпомагана от животни.

предишна статияАПИ: Има ограничения за движението на камиони по магистралите
следваща статияСветът преживя най-горещия юни през последните 140 години