Начало Пари 10 грешки, които допускаме при теглене на пари от банкомат

10 грешки, които допускаме при теглене на пари от банкомат

3469
Първите дебитни карти се появяват в САЩ в края на 50-те години на миналия век. У нас обаче плащания с банкови дебитни карти запо

Първите дебитни карти се появяват в САЩ в края на 50-те години на миналия век. У нас обаче плащания с банкови дебитни карти започват да се осъществяват едва в началото на 1994 година, пише 10te.bg. Тогава в цяла България има едва 70 банкомата и 28 ПОС терминални устройства.

Днес животът ни без дебитна карта изглежда направо немислим. Средно българинът тегли пари от банкомат между 2 и 3 пъти месечно. Най-често между 200 и 300 лева. Все повече стават и хората, които предпочитат да си платят сметките или в магазина с дебитната/кредитна карта, а не кеш.

Какви грешки допускаме обаче, когато използваме банкоматите? Достатъчно предпазливи ли сме при теглене и може ли да си направим разчет на парите в сметката? Следващите 10 съвета ще ви помогнат да избегнете най-честите грешки, които допускаме при теглене на пари от банкомат.

1. Следете плащанията си
Все повече хора предпочитат да плащат дребните си покупки с карта. Но това крие своите рискове – сок и сандвич за закуска, после лек обяд, по някое време кафе и кола и не се усещаме как сме натрупали сметка от 20-30 лева. Затова внимателно следете плащанията, които правите, за да няма неприятни изненади в края на месеца.

2. При задържана карта
Пъхвате картата в банкомата с идея за изтеглите малко пари, но тя си остава в устройството. Познато, нали? Подобен сценарии се е случвал почти на всеки потребител. Какво да правим при такава ситуация? Сигнализирате банката, собственик на банкомата, и тази, издател на картата. Номерата на първата обикновено са на устройството, а на втората – на гърба на пластиката.

3. Взимайте разписка
Компютрите правят грешки и банкоматите не са изключение. Винаги взимайте разписка, когато теглите. Така, ако се наложи, ще може да докажете пред банката, че е възникнала грешка.

4. Проверявайте таксите
Таксите за теглене на пари от различни банкомати са различни. Обикновено тегленето от устройство на банката-издател е минимално или напълно безплатно, но от банкомати на други банки комисионната може да нахвърли и 2 лева. Сами разбирате, че не си заслужава да плащате грешни пари, затова че теглите своите.

5. Избирайте банкомата
Преди да използвате банкомата го огледайте добре. Пазете се от всякакви пукнатини, драскотини, необичайни функции и несъответствия. Ако нещо ви се стори нередно, ако е на твърде тъмно или усамотено място, въобще не се колебайте и направо го подминете. Имайте предвид, че крадците стават все по-изобретателни. Сравнително сигурен вариант са банкоматите, които се намират във фоайетата на самите банки и работят, дори когато институцията е затворена.

6. SMS известяване
Почти всички банки предлагат SMS известяване при теглене или постъпване на пари от сметката. Много хора са на мнение, че тази услугата е излишна, но категорично грешат. Известяването е на приемливи цени, които няма да ощетят бюджета ви, но пък винаги ще знаете, ако някой е теглил пари от вашата сметка. Колкото по-рано информирате банката за това, толкова по-добре.

7. Не теглете от кредитна карта
Таксите за теглене на пари от кредитната карта и лихвите понякога са толкова високи, че могат да ви докарат инфаркт, затова директно си спестете негативно изживяване от такъв характер. Теглете пари от дебитната, а кредитната ползвайте за плащания.

8. В чужбина
В различните държави таксата за теглене на пари от банкомат е различна. Затова преди да се отправите на мечтаното пътешествие, проверете колко ще ви излезе тегленето на пари в държавата, в която ще бъдете.

9. Пребройте изтегленото
Да, малко е рисковано, особено ако зад вас има други хора, но е добре да го направите. Както уточнихме в точка 3 – случват се и грешки. Ако има разминаване, веднага се обърнете към банката си. В този случай ще е добре да имате и разписка за доказателство, което отново ни връща към точка 3.

10. Крийте ПИН кода си
Тук нещата изглеждат ясни и до болка познати, но се оказва, че все още твърде малко хора са наистина предпазливи при теглене на пари. Крийте ПИН кода си с ръка, докато го въвеждате. Това си остава един от най-сигурните начини срещу измами. В никакъв случай не записвайте кода си на самата карта. Ако 4-цифреният номер ви е твърде сложен и не може да го запомните, го сменете с друг, но не прекалено елементарен.